Vaak staan we er niet bij stil wat er allemaal in ons eten zit. Die glanzende chocoladereep, de kleurrijke snoepjes die we sinds onze kindertijd eten, en zelfs de gezonde eiwitrepen die we na het sporten consumeren, kunnen ingrediënten bevatten waarvan je misschien verbaasd opkijkt. En hoewel het idee misschien even wennen is, is de kans groot dat je al jarenlang producten consumeert die ingrediënten van insecten bevatten. Van de glans op chocolade tot de rode kleur in snoepjes, insecten spelen een onzichtbare maar cruciale rol in de voedingsindustrie. Maar hoe is deze praktijk ontstaan, en waarom is het eigenlijk een goed idee?
Een kleine blik op een grote traditie
Terwijl het concept van insecten in ons voedsel in Nederland misschien nog wat exotisch klinkt, is het in andere delen van de wereld al eeuwenlang de normaalste zaak van de wereld. Met de recente goedkeuring van nieuwe insectensoorten door de EU in 2023 als officieel voedsel, wordt deze eeuwenoude praktijk nu ook in onze moderne voedingsindustrie steeds normaler. Maar dit is niet waar het verhaal begint. Onbewust hebben velen van ons al lang producten gegeten waarin insecten een rol spelen. Het kan verrassend zijn om te ontdekken dat enkele van onze meest geliefde snacks ingrediënten bevatten die afkomstig zijn van insecten.
Lees verder op de volgende pagina om te kijken waar het onder andere in zit.