De verborgen helden in je snoeptrommel
Laten we eens dieper duiken in enkele van de meest opvallende voorbeelden waarbij insecten een rol spelen. Neem bijvoorbeeld de kinderchocoladebonnen, die schitteren dankzij een laagje schellak. Dit ingrediënt, ook bekend onder de afkorting “E 904”, wordt verkregen uit de uitscheiding van het lakschubbeninsect. Ja, je leest het goed, de glanzende laag op die chocolade komt van een insect. En dat is niet alles. Ook de “Kleurrijke cacaolinzen” van Milka bevatten schellak. Dit verschilt van de Smarties, die hun glans krijgen van carnaubawas en bijenwas, andere natuurlijke ingrediënten maar niet van insecten.
Dan hebben we de rode M&M’s, waarvan de kleur afkomstig is van het cochenille-schubbeninsect. De rode kleurstof, bekend als “karmijn” of “E 120”, wordt verkregen door deze insecten eerst te drogen en vervolgens te koken. Hetzelfde geldt voor de zure vuurvliegjes van Trolli; ook deze krijgen hun kleur van karmijn. En voor degenen onder ons die op zoek zijn naar een eiwitrijke voeding, eiwitpasta en -repen kunnen nu ingrediënten bevatten zoals meelwormen en sprinkhanen, officieel goedgekeurd door de EU.
Een blik op de toekomst
Hoewel het idee van insecten in ons eten voor sommigen misschien nog even wennen is, toont de praktijk aan dat deze kleine beestjes een grote rol spelen in onze voeding. Insecten bieden een duurzame en efficiënte bron van eiwitten, en met de groeiende aandacht voor milieuvriendelijke en duurzame voedselbronnen, is het waarschijnlijk dat we in de toekomst nog vaker insecten op ons bord zullen vinden. En nu je weet dat ze al jaren een onderdeel zijn van je favoriete snacks, is de stap misschien minder groot dan je dacht. Dus de volgende keer dat je geniet van een glanzende chocoladereep of kleurrijke snoepjes, herinner jezelf eraan dat je deelneemt aan een lange en fascinerende traditie van het eten van insecten, zonder het zelfs maar te beseffen.