De prijzen voor producten en diensten lagen in november 4 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Vooral boodschappen, dranken en tabak zijn flink duurder geworden. Volgens recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de inflatie nog altijd merkbaar in de portemonnee van consumenten. Vooral de forse accijnsverhoging op tabak begin april heeft hieraan bijgedragen.
Voedingsmiddelen en tabak blijven prijsschok veroorzaken
Eten, drinken en sigaretten zijn gemiddeld 6,2 procent duurder geworden vergeleken met vorig jaar. Dat betekent dat je meer betaalt voor dagelijkse producten zoals brood, zuivel, frisdrank en vlees. De sterke prijsstijging bij tabak heeft de gemiddelde kosten omhooggedreven. De accijnsverhoging begin april heeft sigaretten en andere tabaksproducten flink duurder gemaakt. Dit is een trend die de komende tijd waarschijnlijk doorzet, waarschuwen economen.
Diensten worden duurder: uit eten en reizen kost meer
Niet alleen boodschappen zijn duurder, maar ook diensten laten een stevige prijsstijging zien. Een restaurantbezoek, rit met het openbaar vervoer of hotelovernachting kost gemiddeld 5,5 procent meer dan vorig jaar. Deze stijging merk je vooral in je vrije tijd of tijdens dagelijkse uitstapjes. Horecaondernemers en dienstverleners berekenen hogere kosten door, bijvoorbeeld door stijgende lonen en duurdere grondstoffen.
Energieprijzen dalen nauwelijks
Waar consumenten vorig jaar nog profiteerden van dalende energieprijzen, is die trend nu grotendeels gestopt. De prijzen voor energie, inclusief motorbrandstoffen, daalden in november met slechts 0,1 procent. Dat is een veel kleiner verschil vergeleken met de daling van 2,7 procent in oktober. Voor huishoudens betekent dit dat de energierekening voorlopig niet veel lager wordt.
Inflatie nog altijd boven het streefdoel
Ondanks de afvlakkende prijsstijgingen ligt de inflatie nog steeds boven het streefdoel van De Nederlandsche Bank. Die wil de gemiddelde prijsstijging beperken tot 2 procent. De huidige inflatiecijfers laten zien dat dit doel nog ver weg is, al is de situatie wel verbeterd in vergelijking met de extreme prijsstijgingen van 2022.
Minder hevige prijsstijging dan in 2022
Hoewel de inflatie in november 4 procent bedroeg, is dat aanzienlijk minder dan de piek van 14,5 procent in 2022. Toen zorgden stijgende energieprijzen en verstoringen in de toeleveringsketens voor extreme prijsstijgingen. Dat de inflatie nu afneemt, betekent echter niet dat prijzen dalen. Ze stijgen nog steeds, maar in een langzamer tempo. Consumenten voelen dit vooral doordat hun koopkracht nog altijd onder druk staat.
Europese vergelijking: inflatie loopt op
Op Europees niveau is de Nederlandse inflatie licht gestegen. Volgens de geharmoniseerde Europese methode liep de inflatie op naar 3,8 procent in november, ten opzichte van 3,3 procent in oktober. Bij deze methode wordt, anders dan bij de berekening van het CBS, geen rekening gehouden met de woonkosten voor huiseigenaren. Dit zorgt soms voor kleine verschillen tussen beide inflatiecijfers.
Vooruitzichten voor de komende maanden
Economen verwachten dat de inflatie voorlopig hoog blijft, maar niet meer de pieken van 2022 zal bereiken. De prijzen blijven stijgen, zij het in een gematigder tempo. Vooral voedsel, diensten en tabak blijven de komende tijd prijzig. Huishoudens moeten dus rekening blijven houden met hogere uitgaven in de supermarkt, horeca en bij dagelijkse voorzieningen.
Wat merk jij van de stijgende prijzen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.