In de hedendaagse maatschappij is attractiviteit vaak een voordeel in sociale situaties, maar voor Amy leverde haar uiterlijke schoonheid juist een onverwachte hindernis op. Gedreven en getalenteerd, zag zij zich herhaaldelijk geconfronteerd met een ongebruikelijk probleem tijdens haar zoektocht naar een baan. Amy krijgt keer op keer te horen dat haar knappe voorkomen een distractor is op de werkvloer, wat werkgevers afschrikt. Ironisch genoeg wordt ze niet beoordeeld op haar intellect of vaardigheden, maar puur op basis van haar looks.
Een obstakel voor professionaliteit?
Hoewel het bizar mag klinken, is Amy’s verhaal geen unicum in de wereld van werkzoekenden. Bij sollicitatiegesprekken krijgt ze vaak de feedback dat ze “te mooi” is, waardoor managers opzien tegen mensen die mogelijk haar aanstaren in plaats van zich te concentreren op hun werk. Trotseert Amy hiermee een vorm van discriminatie die maar weinig aandacht krijgt in onze samenleving?
Sollicitatiegesprekken lopen uit de hand
Haar uiterlijk blijkt zelfs tijdens sollicitaties een probleem te zijn. “Tijdens een sollicitatie in een winkel raakte de manager helemaal in de war. Hij kon alleen kijken naar mijn melktassen en was alleen aan het zweten.” Amy’s ervaringen zijn niet beperkt tot alleen ongemakkelijke momenten met starende managers. “Hij wilde even snel naar het toilet tijdens ons gesprek. Toen hij rechtop ging staan zag ik al snel iets aan zijn broek. Toen vertelde hij dat ik geen kans maakte omdat ik beter een model kon worden” Niet alleen in de retailsector ondervond ze problemen. “Tijdens een sollicitatie bij Mercedes waren de monteurs zo aan het staren dat ze een auto lieten crashen tegen de deur van de garage. Mijn lichaam werkt betoverend op mannen.”
Op zoek naar echte oplossingen
Geconfronteerd met de bijzondere problematiek rond haar uiterlijk, blijft Amy zoeken naar banen die haar kwalificaties waarderen boven haar uiterlijk. Ze overweegt zelfs om te focussen op online werk, waar haar fysieke verschijning niet direct onder de aandacht komt en de kwaliteit van haar werk voorop kan staan. Amy’s strijd brengt een essentiële vraag naar voren over hoe wij als samenleving professionaliteit definiëren en welke rol schoonheid daarbij mag spelen.
Reflectie op de tol van schoonheid in de professionele wereld
Amy’s verhaal roept een belangrijke discussie op over de ‘beauty bias’ in de werkomgeving en hoe diepgeworteld deze issues zijn in onze bedrijfsprocessen. Het is een wonderlijke paradox dat een kenmerk dat in veel aspecten van het leven als positief wordt beschouwd, in haar professionele leven zo belemmerend werkt. Amy blijft strijdbaar en hoopt op een toekomst waar haar talenten zullen spreken. En hoopt een keer een baan voor langere tijd er aan over te houden.
https://www.instagram.com/p/CcvmpursVOy/?utm_source=ig_embed&ig_rid=e7d11dc5-fe60-44c2-9e41-758cf3489d4f
Bekijk zelf de foto’s van Amy Kupps en bepaal: is ze daadwerkelijk te knap om een gewone baan te vinden, of speelt er iets anders?