Je hebt vast wel eens gehoord van RFID, maar wat houdt het nu precies in? RFID, ofwel Radio Frequency Identification, is een technologie die gebruikmaakt van radiogolven om gegevens op een kleine chip op te slaan en uit te lezen. Deze chips zitten tegenwoordig in allerlei alledaagse voorwerpen zoals betaalpassen, ID-kaarten, paspoorten en creditcards. Het werkt eigenlijk als een draadloze barcode. Het gemak waarmee gegevens via radiogolven uitgelezen kunnen worden, brengt echter ook risico’s met zich mee. Digitale zakkenrollers zijn actiever dan ooit en kunnen ongemerkt je gegevens stelen vanaf een afstand van slechts een meter.
Wat is RFID?
RFID, of Radio Frequency Identification, maakt gebruik van een kleine tag of chip om gegevens draadloos over te dragen. Je vindt deze technologie op veel alledaagse items zoals betaalpassen, ID-kaarten, paspoorten en creditcards. De chip slaat data op en via radiogolven kunnen deze gegevens uitgelezen worden. Dit is ontzettend handig, maar brengt ook beveiligingsrisico’s met zich mee. Door de draadloze aard van RFID kunnen digitale zakkenrollers eenvoudig gegevens stelen zonder dat je het merkt. Daarom is het essentieel om je kaarten en passen te beschermen tegen ongewenst uitlezen.
Hoe werkt RFID-bescherming?
Het uitlezen van gegevens door zakkenrollers is relatief eenvoudig, daarom is RFID-bescherming zo belangrijk. Veel tassen, portemonnees en koffers zijn tegenwoordig uitgerust met extra RFID-bescherming om te voorkomen dat digitale skimmers hun werk kunnen doen. Maar hoe werkt deze bescherming precies? Producten met RFID-bescherming bevatten vaak een extra folielaag die radiogolven blokkeert. Deze folie is meestal onzichtbaar en verwerkt aan de binnenkant van een portemonnee of tas. Zo wordt het voor digitale zakkenrollers onmogelijk om je gegevens ongemerkt uit te lezen.
Bescherm je betaalpassen
Steeds meer producten zijn voorzien van RFID-bescherming om ongewenst uitlezen te voorkomen. In onze collectie vind je diverse producten die je hierbij kunnen helpen, zoals de pashouders van Secrid, de laptoptassen en portemonnees van Castelijn en Beerens, en de portemonnees van dR Amsterdam en Exentri. Extra RFID-bescherming is tegenwoordig een must. Digitale zakkenrollers zijn actiever dan ooit en je kunt dit zelf voorkomen! Wees je bewust van de risico’s en neem voorzorgsmaatregelen, vooral als je je betaalpassen los in je jas- of broekzak bewaart.
Hoe voorkom je skimmen?
Het voorkomen van skimmen begint bij bewustzijn en voorzorgsmaatregelen. Hier zijn enkele tips om jezelf te beschermen:
Gebruik een RFID-portemonnee: Deze portemonnees zijn voorzien van een extra beschermlaag die radiogolven blokkeert en zo het uitlezen van je gegevens voorkomt.
Scherm je pincode af: Gebruik je hand om het toetsenbord af te schermen tijdens het intoetsen van je pincode. Laat je niet afleiden door mensen om je heen.
Wees voorzichtig met hulp van vreemden: Ga niet zomaar in op hulp van onbekenden. Ze kunnen je afleiden en in de tussentijd je gegevens uitlezen.
Schakel contactloos betalen uit: Als je twijfels hebt over de veiligheid van contactloos betalen, kun je deze functie uitschakelen.
Door deze eenvoudige stappen te volgen, kun je jezelf beter beschermen tegen digitale zakkenrollers en ervoor zorgen dat je gegevens veilig blijven.
Wat vind jij? Heb jij al maatregelen getroffen om je RFID-kaarten te beschermen? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten!