De afgelopen dagen hebben enkele regio’s in Nederland te maken gehad met zware stormen en ernstige overstromingen. Deze gebeurtenissen, veroorzaakt door de klimaatverandering, zullen waarschijnlijk steeds vaker voorkomen. Maar wie draait op voor de kosten van de schade aan je woning of appartement? In dit artikel leggen we uit welke verzekeringen storm- en waterschade dekken, zodat je goed voorbereid bent op mogelijke schade in de toekomst.
Verschillende soorten waterschade en hun verzekeringen
Waterschade kan op verschillende manieren ontstaan. Of het nu komt door een kapotte leiding, een defecte wasmachine of een storm, de juiste verzekering kan je een hoop zorgen besparen. We geven je een overzicht van de meest voorkomende oorzaken van waterschade en welke verzekeringen daarbij van toepassing zijn.
1. Waterschade door beschadigde leidingen
Oude gebouwen hebben vaak te maken met defecte leidingen die kunnen gaan lekken of zelfs breken, met alle gevolgen van dien. Dit soort schade is zeer vervelend, maar gelukkig dekt de opstalverzekering deze schade. Deze verzekering vergoedt alle schade die veroorzaakt wordt door leidingwater. Het is dus essentieel om een goede opstalverzekering af te sluiten, vooral als je in een ouder huis woont.
2. Waterschade door een defecte wasmachine
Een defecte wasmachine kan ook aanzienlijke waterschade veroorzaken. Als je een eigen woning hebt, is de kans groot dat alleen je eigen inboedel wordt beschadigd. In dat geval komt de inboedelverzekering in beeld, die deze schade dekt. Maar wat als je defecte wasmachine ook de inboedel van anderen beschadigt, zoals in een huurappartement? In dat geval biedt de inboedelverzekering geen dekking, maar de aansprakelijkheidsverzekering wel. Deze verzekering dekt de kosten van de schade die je bij anderen veroorzaakt hebt.
3. Waterschade door stormen
De kans op waterschade door stormen is de laatste tijd aanzienlijk toegenomen. Dit kan variëren van overstromingen en hevige regenval tot rioolophopingen en dakgootwater. In al deze gevallen is het afhankelijk van de omvang van de schade of je inboedel- of opstalverzekering van toepassing is. Voor stormschade geldt echter een speciale regeling. Beide verzekeringen moeten een basisdekking hebben om de kosten van stormschade te dekken. Dit betekent dat zowel het pand zelf als bijgebouwen, zoals garages, kunnen worden gerenoveerd of herbouwd als dat nodig is. De basisverzekering dekt ook eventuele huisvestingskosten die ontstaan als je tijdelijk ergens anders moet verblijven, evenals de kosten voor het slopen en opnieuw opbouwen van het gebouw als dat nodig is.
Zorg dat je goed verzekerd bent
Waterschade is erg vervelend en kan op de meest onverwachte momenten toeslaan, vaak met verwoestende gevolgen. Het is daarom essentieel om een goede verzekering te hebben, vooral als je in een gebied woont dat gevoelig is voor overstromingen of zware stormen. Een goede opstal- en inboedelverzekering kunnen je veel ellende besparen, en een aansprakelijkheidsverzekering kan ervoor zorgen dat je niet opdraait voor schade die je bij anderen veroorzaakt hebt.
Wat vind jij? Heb je al eens te maken gehad met waterschade, en hoe heb je dat opgelost? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten.