Een LAT-relatie, oftewel ‘Living Apart Together’, biedt stellen de kans om een partnerschap te onderhouden zonder samen te wonen. Dit model van ‘samen apart leven’ wint steeds meer terrein in onze samenleving, waarbij zowel de voordelen als de nadelen van deze manier van leven nauwkeurig worden onderzocht.
Een LAT-relatie betekent dat je een romantische relatie hebt, maar niet samenwoont. Dit concept biedt een balans tussen nabijheid en onafhankelijkheid. Veel mensen kiezen voor een LAT-relatie om een eigen ruimte te behouden en minder compromissen te hoeven sluiten. Dit kan bijzonder aantrekkelijk zijn voor mensen die hun economische onafhankelijkheid willen behouden of die behoefte hebben aan een plek om zich terug te trekken.
Onderzoekers onderscheiden drie soorten relaties met ruimtelijke scheiding. De eerste is de langeafstandsrelatie, waarbij partners meer dan twee uur van elkaar wonen en voornamelijk een leven samen hebben tijdens bezoeken.
De tweede is de LAT-relatie, waarbij partners dichterbij wonen, minder dan twee uur van elkaar, en elkaar regelmatig zien maar wel in eigen appartementen leven. De derde vorm, het bilokale partnerschap, hangt meer af van de sociale omgeving dan van afstand, zoals wanneer partners in verschillende wijken van een stad wonen.
Een van de grootste voordelen van een LAT-relatie is de mogelijkheid om een eigen ruimte te hebben en persoonlijke vrijheid te behouden. Dit model kan ook goed werken voor mensen met bindingsangst, omdat ze niet voortdurend in de nabijheid van hun partner hoeven te zijn.
Een onderzoek van het Oostenrijkse Instituut voor Familieonderzoek toont aan dat 9,8 procent van de vijftigplussers in een LAT-relatie leeft. Onder dertigers is dit percentage zelfs 20 procent. De veranderende woningmarkt en de wens voor professionele ontwikkeling zijn belangrijke redenen voor deze trend, vooral in grote steden.
Aan een LAT-relatie zijn ook nadelen verbonden. Het runnen van twee huishoudens kan kostbaar zijn, vooral in grote steden. Bovendien kan de band tussen partners lijden onder de fysieke scheiding.
Volgens psychotherapeut Wolfgang Krüger is het samen in slaap vallen en wakker worden belangrijk voor het versterken van de verbondenheid. Een LAT-relatie kan dit gevoel van verbondenheid verminderen en jaloezie kan een probleem worden als partners zich buitengesloten voelen uit elkaars dagelijkse leven.
Het LAT-model is ideaal voor mensen met een sterke behoefte aan autonomie. Het biedt de zekerheid van een partnerschap, maar ook de vrijheid voor persoonlijke ontwikkeling.
Voor stellen die dit model kiezen, wegen de voordelen van een eigen ruimte en minder conflicten vaak zwaarder dan de mogelijke financiële en emotionele voordelen van samenwonen. Goede communicatie is hierbij cruciaal, zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Elk kind heeft immers andere behoeften wat betreft stabiliteit en regelmaat.
Een LAT-relatie kan een perfecte oplossing zijn voor degenen die het beste van twee werelden willen: de intimiteit van een relatie en de vrijheid van een eigen ruimte. Wat vind jij van het LAT-relatiemodel? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.