Akwasi, bekend als rapper en lid van de hiphopgroep Zwart Licht, heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke transitie doorgemaakt. Zijn focus is verschoven naar een ander cruciaal doel: de strijd tegen racisme in Nederland. In 2020 richtte hij samen met filmregisseur Gianni Lieuw-A-Soe Omroep ZWART op.
Sinds 1 januari 2022 maakt deze omroep deel uit van het Nederlandse publieke omroepbestel. Omroep ZWART streeft naar inclusieve programma’s met nieuwe gezichten die verschillende huidskleuren, voorkeuren, afkomsten, geaardheden, achtergronden en beperkingen vertegenwoordigen.
De missie van Omroep ZWART
Het doel van Omroep ZWART is duidelijk: het bevorderen van inclusiviteit en diversiteit in de media. Akwasi en zijn team willen programma’s maken die een breed scala aan perspectieven vertegenwoordigen.
Volgens Akwasi is dit hard nodig in het huidige medialandschap. Door samen te werken met BNNVARA hoopt Omroep ZWART deze missie te realiseren. Echter, het succes en voortbestaan van de omroep zijn afhankelijk van een solide ledenbasis.
Uitdagingen met ledenaantal
In het begin leek alles veelbelovend met ruim 50.000 leden. Helaas heeft Omroep ZWART te maken gekregen met een flinke daling in het ledenaantal. Akwasi legt uit dat het ledenaantal nu rond de 30.000 ligt.
Dit komt voornamelijk door een systeemfout waardoor veel automatische uitschrijvingen plaatsvonden. Daarnaast zijn er opzeggingen geweest vanwege financiële redenen.
De noodzaak van groei
Voor het voortbestaan van Omroep ZWART is het cruciaal om tegen het einde van 2025 maar liefst 100.000 leden te hebben. Akwasi benadrukt de urgentie: “Ja, 50 duizend was enkel de drempel om het bestel in te komen.
Als wij op 31 december 2025 geen 100 duizend leden hebben, dan is het over en uit. Dat zou heel erg zonde zijn. Het vertrek van BIJ1 uit de Tweede Kamer deed mij pijn. Toen ik opgroeide, had ik een BIJ1 in de Kamer en een Omroep ZWART in Hilversum nodig gehad, die mijn perspectief serieus namen.”
Het belang van Omroep ZWART
Akwasi ziet Omroep ZWART niet alleen als een omroep, maar als een essentieel platform dat een intercultureel perspectief biedt op journalistiek. “Met Omroep ZWART kunnen we Hilversum blijvend verrijken, ook door ons journalistiek meer te profileren.
We zijn onze journalistieke stem aan het vinden en een journalistiek kernteam aan het bouwen. Ons hoofddoel is een intercultureel perspectief bieden op journalistiek.”
De toekomst van inclusieve media
Omroep ZWART staat voor een enorme uitdaging om het benodigde aantal leden te bereiken. De omroep zet zich in voor een divers medialandschap en blijft vechten voor zijn voortbestaan.
De komende jaren zullen cruciaal zijn voor de omroep en zijn missie om inclusiviteit en diversiteit in de Nederlandse media te bevorderen. Door middel van nieuwe programma’s, samenwerkingen en een groeiend ledenbestand hoopt Omroep ZWART een blijvende impact te maken.
Wat vind jij van omroep ZWART deel het met ons in een reactie op Facebook en deel het bericht als je gaat v oor diversiteit.