De term narcisme wordt steeds vaker gebruikt en lijkt bijna een modewoord te zijn geworden. Toch is het allesbehalve iets om licht op te vatten. Een narcist als partner, vriend of collega? Dat is geen pretje en kan een zware tol eisen op je emotionele welzijn. Narcisten komen vaker voor dan je denkt, en ze zijn er in allerlei vormen. Van de opvallend dominante narcist tot de subtielere, die zich minder snel laat zien, maar minstens zo schadelijk kan zijn voor je zelfbeeld en eigenwaarde.
De valkuil van een ruzie met een narcist
Een narcistische persoonlijkheidsstoornis herken je vaak aan een zeer zelfverzekerde houding. Narcisten houden van conflicten omdat ze altijd hun gelijk willen halen. Ze luisteren zelden naar anderen en plaatsen zichzelf constant in het middelpunt van de aandacht. Wat opvalt, is dat ze ruzies vaak uitlokken en provoceren. Ze dagen je uit, en voor je het weet, zit je in een discussie waarin jij je compleet verloren voelt. De narcist heeft zichzelf namelijk op een voetstuk geplaatst en zal je tijdens het bekvechten duidelijk maken dat jij daar ver onder zit.
Bij een ruzie met een narcist komen vaak lelijke opmerkingen naar boven. ‘Jij kunt niets zonder mij!’ of ‘Zonder mij ben je nergens.’ Zulke uitspraken zijn typerend voor een narcist, omdat zij vooral zichzelf bewonderen en neerzien op anderen. Tijdens een conflict komt hun ware aard naar voren, en hoewel ze dit subtiel kunnen verbergen in het dagelijks leven, wordt het tijdens ruzies pijnlijk duidelijk.
Veelvoorkomende narcistische tactieken tijdens ruzies
Er zijn een aantal duidelijke patronen die narcisten laten zien wanneer ze met iemand in conflict zijn. Deze gedragingen zijn manipulatief en vaak bedoeld om de ander klein te krijgen of het gevoel te geven dat ze de fout in gaan. Hieronder lees je enkele van deze veelgebruikte tactieken:
Schuld afschuiven
Een narcist zal zelden verantwoordelijkheid nemen voor zijn of haar daden. In plaats daarvan schuiven ze de schuld naar de ander, want in hun ogen zijn zij perfect en anderen juist het probleem. Jij bent dom, zij zijn geweldig – dat is de boodschap die telkens weer naar voren komt.
Ontkennen van fouten
Narcisten zijn meesters in het ontkennen van hun eigen fouten. Ze zullen nooit toegeven dat ze iets verkeerd hebben gedaan. In plaats daarvan zullen ze hun gedrag bagatelliseren, ontkennen of rechtvaardigen. Voor jou kan dit ontzettend frustrerend zijn, omdat je je machteloos voelt in de discussie.
Manipulatie
Manipulatie is één van de sterkste wapens van een narcist. Ze kunnen je gevoelens verdraaien en je zelfs laten twijfelen aan je eigen opvattingen. Dit kan ervoor zorgen dat je aan jezelf gaat twijfelen en onzeker wordt over wat je wilt in het leven. Door deze manipulatie kunnen ze controle over je krijgen.
Het slachtoffer spelen
Soms nemen narcisten de rol van slachtoffer op zich, zelfs als zij degene zijn die de schade aanricht. Ze kunnen jou de schuld geven van hun gedrag en medelijden proberen op te wekken. Dit zorgt ervoor dat jij je schuldig voelt, terwijl zij eigenlijk de boosdoener zijn.
Intimiderende taal
Een narcist kan agressief en intimiderend worden tijdens een ruzie. Verbaal geweld, beledigingen of zelfs bedreigingen worden niet geschuwd om hun zin door te drukken. Deze tactiek gebruiken ze om controle te krijgen over de situatie en je klein te krijgen.
Arrogantie en superioriteit
Een narcist heeft vaak een overdreven gevoel van eigenwaarde en superioriteit. Ze kunnen neerbuigend naar je doen, alsof jij minderwaardig bent. Door je constant te kleineren, proberen ze hun eigen onzekerheden te verbergen.
Je tekortkomingen benadrukken
Narcisten zullen vaak proberen je te laten geloven dat je niet goed genoeg bent. Of je nu je best doet of niet, het is nooit voldoende in hun ogen. Dit zorgt ervoor dat jij je onzeker voelt en dat ze hun machtspositie kunnen behouden.
Hoe herken je een narcist tijdens ruzies?
Hoewel het niet altijd eenvoudig is om een narcist te herkennen, kun je tijdens conflicten letten op bepaalde signalen. Behandelt de ander je als een gelijke, of voel je je steeds minderwaardig? Luistert de ander naar je, of draait alles om hem of haar? Als je merkt dat jouw gevoelens er niet toe doen en je keer op keer in dezelfde manipulatieve discussies terechtkomt, dan heb je misschien te maken met een (milde) narcist.
Wat vind jij? Heb jij wel eens een ruzie met een narcist meegemaakt? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten!