Keukenrol is voor veel mensen een standaardproduct in huis. We gebruiken het om snel wat op te ruimen, iets te drogen of zelfs om mee schoon te maken. Maar wist je dat er ook nadelen zitten aan het gebruik van keukenrol? Er zijn verschillende redenen waarom het beter is om je keukenrol een beetje links te laten liggen en alternatieven te overwegen. In dit artikel zetten we vijf belangrijke redenen op een rij waarom je beter kunt kiezen voor andere opties.
1. Het is slecht voor het milieu
Keukenrol is gemaakt van papier, en daarvoor zijn bomen nodig. Hoewel sommige keukenrollen worden gemaakt van gerecycled papier, is het productieproces van keukenpapier nog steeds belastend voor het milieu. Elke keer dat je keukenrol gebruikt, draag je indirect bij aan ontbossing.
Daarnaast worden bij de productie van keukenrol chemicaliën en energie gebruikt, wat de ecologische voetafdruk vergroot. Alternatieven, zoals herbruikbare doekjes of microvezeldoekjes, zijn een stuk duurzamer en gaan veel langer mee.
2. Keukenrol is duur op de lange termijn
Hoewel een rol keukenpapier goedkoop lijkt, kan het gebruik ervan op de lange termijn behoorlijk in de kosten lopen. Gemiddeld gebruikt een huishouden zo’n één tot drie rollen per week. Dat lijkt misschien niet veel, maar over een jaar gerekend kan dat behoorlijk oplopen.
Herbruikbare alternatieven kosten vaak in aanschaf iets meer, maar verdienen zichzelf snel terug omdat je ze veel langer kunt gebruiken. Dit maakt het financieel voordeliger om te kiezen voor bijvoorbeeld stoffen doekjes die je simpelweg kunt wassen en opnieuw kunt gebruiken.
3. Keukenrol is niet altijd geschikt voor alle soorten oppervlakken
Veel mensen gebruiken keukenrol voor van alles, van het schoonmaken van glas tot het opvegen van gemorste vloeistoffen op het aanrecht. Echter, keukenrol is niet altijd geschikt voor elk oppervlak.
Op glas en spiegels kan het bijvoorbeeld strepen achterlaten en pluizen, wat niet bepaald handig is als je juist een glanzend resultaat wilt. Daarnaast kan keukenpapier op bepaalde oppervlakken, zoals hout of kwetsbare meubels, krasjes achterlaten of het oppervlak beschadigen door schurende deeltjes die in het papier kunnen zitten.
4. Het is niet hygiënisch om voor alles keukenrol te gebruiken
Keukenrol is niet het meest hygiënische middel om bepaalde oppervlakken schoon te maken, zeker niet als het gaat om het verwijderen van bacteriën. Bij het schoonmaken van bijvoorbeeld een oppervlak waarop je rauw vlees hebt gelegd, is keukenrol niet effectief genoeg om de bacteriën volledig te verwijderen.
Voor een echt hygiënische schoonmaakbeurt kun je beter een ontsmettingsdoekje of een natte doek met een beetje zeep en water gebruiken. Zo weet je zeker dat de kans op kruisbesmetting minimaal is, wat vooral in keukens belangrijk is.
5. Het vermindert de afvalproductie niet
Door keukenrol te gebruiken, creëer je onnodig veel afval. Het is een wegwerpproduct dat maar één keer gebruikt wordt, waarna het in de prullenbak belandt.
In veel huishoudens bestaat een groot deel van het afval uit keukenrollen en ander eenmalig gebruiksmateriaal. Door over te stappen op herbruikbare alternatieven verminder je je afvalproductie aanzienlijk. Dit is beter voor het milieu en helpt je om je ecologische voetafdruk te verkleinen.
Wat zijn de alternatieven voor keukenrol?
Er zijn gelukkig genoeg alternatieven voor keukenrol die minder schadelijk zijn voor het milieu, beter werken op verschillende oppervlakken en je op de lange termijn geld besparen. Denk bijvoorbeeld aan:
Microvezeldoekjes: Deze doekjes zijn perfect voor het schoonmaken van verschillende oppervlakken en kunnen keer op keer gewassen worden.
Herbruikbare bamboe doekjes: Deze werken vergelijkbaar met keukenrol, maar zijn wasbaar en gaan langer mee.
Katoenen doekjes: Ideaal voor dagelijkse klusjes in de keuken en het opvegen van gemorste vloeistoffen.
Door over te stappen op één van deze alternatieven, kun je bijdragen aan een duurzamer huishouden zonder in te boeten aan gemak.
Denk je dat deze tips handig zijn voor jouw vrienden of familie? Deel dit artikel dan met hen op Facebook en help mee om bewustzijn te creëren over duurzamere keuzes in en rondom het huis.