Huisdieren zijn niet alleen onze beste vrienden, ze maken vaak echt deel uit van het gezin. Een warme knuffel of een enthousiaste lik van je hond kan je dag helemaal goedmaken. Maar wist je dat dit contact ook risico’s met zich mee kan brengen? Hoewel de meeste huisdiereigenaren zich geen zorgen maken, is het belangrijk om te weten dat sommige ziekten van dieren op mensen kunnen worden overgedragen.
Deze zogenaamde zoönosen, zoals schimmelinfecties, salmonella en zelfs kattenkrabziekte, komen gelukkig niet vaak voor, maar de kans bestaat. Het speeksel van je huisdier kan ook bacteriën bevatten als je viervoeter iets onhygiënisch heeft gegeten. Hoe kun je jezelf en je huisdier beschermen zonder al die knuffelmomenten op te geven? Lees verder voor praktische tips.
Wat zijn zoönosen en hoe groot is het risico?
Zoönosen zijn ziekten die van dieren op mensen kunnen overgaan, en andersom. Denk bijvoorbeeld aan papegaaienziekte of het coronavirus. Volgens een woordvoerder van het RIVM hangt de kans op zo’n infectie af van drie factoren: het type dier, de persoon en het soort contact. Op de website van het RIVM kun je per diersoort opzoeken welke risico’s er zijn. Hoewel het risico op zoönosen in Nederland relatief klein is, is voorzichtigheid altijd geboden.
Het RIVM geeft aan dat aaien in de meeste gevallen veilig is, mits je enkele hygiëneregels in acht neemt. Wat betreft likken of bijten door je huisdier, ligt dat anders. Hier schuilen meer gevaren in dan veel mensen zich realiseren. Hoe voorkom je dat je onbedoeld ziek wordt door je huisdier?
Is handen wassen na het aaien nodig?
Iedereen houdt van een goede aaisessie met een hond, kat of konijn. Maar is het nodig om daarna je handen te wassen? “In de meeste gevallen niet direct,” stelt de woordvoerder van het RIVM. “Wel is het belangrijk om je handen te wassen voordat je gaat koken of eten.” Door deze eenvoudige maatregel beperk je de risico’s aanzienlijk.
Voor dieren buiten of zieke huisdieren gelden echter strengere regels. Hier is handen wassen na contact altijd aan te raden. Dit geldt ook voor andere niet-huisdieren, zoals dieren in een kinderboerderij.
Likken in je gezicht? Geen goed idee
Hoewel het hartverwarmend kan zijn als je hond of kat je een lik in je gezicht geeft, is dit allesbehalve hygiënisch. “Het speeksel van huisdieren bevat veel pathogenen,” legt de woordvoerder uit. “Hierdoor kunnen infecties ontstaan, soms zelfs ernstige.
Bij katten is er bijvoorbeeld het risico op kattenkrabziekte.” Het is daarom aan te raden om je gezicht te beschermen tegen likken en altijd je handen te wassen nadat je huisdier je heeft gelikt. Ook als je huisdier aan een wond op je lichaam likt, kun je beter ingrijpen. Hoewel sommige mensen denken dat het speeksel van een hond helend werkt, kunnen de bacteriën juist schadelijk zijn.
Wat te doen bij een beet of een kras?
Het kan gebeuren dat je huisdier je per ongeluk bijt of krabt. Wat doe je dan? “Reinig en ontsmet de wond direct,” adviseert het RIVM. “Bij diepe, bloedende wonden is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts, vooral vanwege het risico op tetanus of andere infecties.” Wacht niet af, maar handel snel om complicaties te voorkomen.
Wil je zeker zijn dat jij en je huisdier gezond blijven? Hier zijn nog een paar handige adviezen:
– Laat je huisdier regelmatig vaccineren en ontwormen. Overleg met je dierenarts over vlooien- en tekenbestrijding.
– Draag handschoenen bij het schoonmaken van hokken, kattenbakken of voerbakken en gebruik een apart schoonmaakmiddel.
– Voor kleine kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een zwakke gezondheid is extra hygiëne cruciaal.
Met deze tips kun je volop blijven genieten van je huisdier, zonder dat je gezondheid in gevaar komt.
Hoe ga jij om met hygiëne rondom je huisdier? Heb je nog handige tips of verhalen? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten!