Je nieuwe badkleding ziet er geweldig uit, maar voordat je deze draagt, is het belangrijk om deze eerst te wassen. Badkleding komt namelijk vaak in contact met de intieme zones van je lichaam en tijdens het productieproces kunnen er chemicaliën gebruikt zijn die irritaties veroorzaken. Door je badpak, bikini of zwembroek voor het eerste gebruik te wassen, voorkom je eventuele huidproblemen en verwijder je mogelijke chemische resten.
Waarom is handwas de beste keuze voor badkleding?
Hoewel het verleidelijk kan zijn om je badkleding gewoon in de wasmachine te gooien, is dat eigenlijk niet de beste optie. Badkleding bevat vaak veel elastaan, een stof die zorgt voor die perfecte pasvorm en flexibiliteit. De wasmachine kan echter deze delicate stof beschadigen. Daarom raden we aan om badkleding met de hand te wassen. Dit doe je eenvoudig door een beetje mild wasmiddel of milde shampoo toe te voegen aan een bak met koud of lauw water. Dompel je badkleding voorzichtig onder, laat het een tijdje weken en spoel het daarna goed af met schoon water.
Let er ook op dat je verwijderbare accessoires, zoals kraaltjes of andere versieringen, vooraf verwijdert om beschadiging te voorkomen. Hang je badkleding daarna niet met wasknijpers op een waslijn, want dit kan de stof uitrekken. Leg het liever plat op een droogrek en vermijd direct zonlicht om de kleuren en elasticiteit te behouden.
Spoelen na het zwemmen: een must!
Na een duik in het zwembad of de zee is het slim om je badkleding direct uit te spoelen. Zowel chloor als zout kunnen namelijk schadelijk zijn voor de stof. Door je badkleding na elk gebruik even onder de kraan te houden, verwijder je deze schadelijke stoffen en blijft je zwemkleding langer mooi. Heb je geen tijd om je badkleding meteen goed te wassen? Spoel het dan in ieder geval goed uit met schoon water en was het binnen twee tot drie keer dragen.
Wat als je toch de wasmachine wilt gebruiken?
We begrijpen dat niet iedereen tijd heeft om badkleding met de hand te wassen. Als je toch besluit om de wasmachine te gebruiken, neem dan een aantal voorzorgsmaatregelen. Stop je badkleding in een waszakje om de delicate stof te beschermen en kies voor een fijnwasprogramma op lage temperatuur. Gebruik een mild wasmiddel en absoluut geen wasverzachter! Wasverzachter kan de elastische vezels beschadigen, wat ervoor zorgt dat je badkleding sneller slijt. Net zoals wasverzachter, zijn de droger en verwarming ook een no-go. Deze hittebronnen tasten de kwaliteit van de stof aan, waardoor deze zijn vorm verliest en de kleur kan vervagen.
Droogtips voor badkleding
Het drogen van badkleding lijkt misschien simpel, maar ook hier zijn enkele valkuilen. Badkleding hoort niet in de felle zon te drogen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je badkleding snel te laten drogen in de zon, kan UV-straling de stof doen verbleken en het elastiek aantasten. Hang je badkleding ook niet op met wasknijpers, want dit kan de stof uitrekken. Het beste is om je zwemkleding plat op een handdoek te laten drogen in de schaduw.
Extra tips voor een langere levensduur van je badkleding
– Draag je badkleding niet te lang als hij nog nat is, vooral niet in een strandtas of rugzak. Dit kan schimmel
veroorzaken.
– Vermijd het dragen van badkleding in bubbelbaden. De hitte en chemicaliën kunnen de stof aantasten.
– Vermijd ruw oppervlak zoals zwembadranden of ruwe handdoeken, dit kan leiden tot slijtage en pluisjes.
Je hebt nu alle tips in handen om je badkleding in topconditie te houden. Met de juiste zorg kun je seizoen na seizoen genieten van jouw favoriete bikini, zwembroek of badpak. Volg deze eenvoudige tips en zorg ervoor dat je er deze zomer en vele zomers daarna stralend bijloopt!
Vond je dit een handig artikel? Deel het dan met je vrienden en familie op Facebook, zodat ook zij lang plezier kunnen hebben van hun badkleding!