Vanaf volgend jaar kun je netto iets meer overhouden, maar tegelijkertijd worden sommige kosten hoger. Het is een jaar vol veranderingen, zowel positief als negatief, voor werkenden, ouders, huurders, en automobilisten. We zetten de belangrijkste wijzigingen op een rij, zodat je precies weet wat je kunt verwachten en hoe je je kunt voorbereiden.
Meer netto inkomen, maar niet voor iedereen
Werkenden in loondienst zien hun netto salaris in de meeste gevallen iets stijgen. Bij een gelijkblijvend salaris kun je rekenen op een toename van 20 tot 60 euro per maand. Deze stijging is te danken aan veranderingen in de belastingen. Helaas zijn de effecten minder gunstig voor veel parttimers.
Het minimumloon gaat ook omhoog, met 38 cent per uur, wat neerkomt op 14,06 euro bruto. Omdat veel uitkeringen zoals WW, Ziektewet en Wajong hieraan gekoppeld zijn, gaan deze ook omhoog. Ook de AOW stijgt: alleenstaande ouderen ontvangen 1.497,77 euro netto per maand bij toepassing van de loonheffingskorting, terwijl samenwonenden 1.024,62 euro per persoon krijgen.
Pensioenen en inflatie
Gepensioneerden kunnen rekenen op een lichte verhoging van hun aanvullend pensioen. Zo verhoogt ambtenarenfonds ABP de pensioenen met bijna 2 procent. Toch kan de werkelijke inkomenssituatie per persoon verschillen door factoren zoals loonsverhoging of ontslag. Tegelijkertijd voorspelt De Nederlandsche Bank een inflatie van ongeveer 3 procent, wat kan leiden tot hogere uitgaven.
Strengere controles voor zzp’ers
Zelfstandigen krijgen te maken met striktere controles van de Belastingdienst op verkapt dienstverband. Vanaf 1 januari wordt deze regelgeving strenger gehandhaafd, met mogelijke naheffingen en boetes voor bedrijven die de regels overtreden. Hierdoor worden bedrijven voorzichtiger met het inhuren van zzp’ers, wat voor sommigen leidt tot gedwongen overstap naar loondienst.
Huurprijzen blijven stijgen
Huurders kunnen rekenen op fors hogere kosten. In de vrije sector stijgen huren met maximaal 4,1 procent, terwijl middenhuur met bijna 8 procent kan toenemen. In de sociale huursector gaan de prijzen pas in juli omhoog, maar dan wel met maximaal 5 procent. Daartegenover staat een bescheiden verhoging van de huurtoeslag, gemiddeld 12 euro per maand.
Hypotheek en zorg
Voor woningeigenaren zijn er ook veranderingen. Mensen met een midden- of hoog inkomen profiteren van een iets hogere hypotheekrenteaftrek, terwijl deze juist afneemt voor lagere inkomens. Goed nieuws is er voor uitzendkrachten: zij kunnen sneller een hypotheek krijgen dankzij een kortere vereiste termijn voor de perspectiefverklaring.
Op het gebied van zorg gaan de kosten omhoog. De basispremie stijgt met 10 euro per maand, terwijl het eigen risico gelijk blijft op 385 euro. Meer mensen krijgen recht op zorgtoeslag, die voor alleenstaanden maximaal 131 euro per maand bedraagt, een stijging van 8 euro.
Energie: goed en slecht nieuws
Wie gebruikmaakt van een warmtenet kan rekenen op een kleine meevaller, met een gemiddelde besparing van 45 tot 72 euro per jaar. Daartegenover staan stijgende netbeheerkosten door investeringen in het stroomnet. Helaas verdwijnt het Tijdelijk Noodfonds Energie, waardoor huishoudens met een laag inkomen minder steun krijgen.
Kinderopvang en openbaar vervoer
Ouders profiteren van een stijgende kinderopvangtoeslag, met een maximale vergoeding van 10,71 euro per uur voor dagopvang. Ook het kindgebonden budget gaat omhoog, met een maximale verhoging van 75 euro. Daarentegen worden trein- en busreizen duurder. NS verhoogt de tarieven met ruim 6 procent, en andere vervoerders volgen met stijgingen van 3 procent.
Elektrisch rijden wordt duurder
Voor elektrische rijders verdwijnen enkele voordelen. Zo is de subsidiepot voor elektrische auto’s in 2025 leeg, en stijgen de kosten voor wegenbelasting en bijtelling. Voor volledig elektrische auto’s betaal je nu 25 procent van de reguliere wegenbelasting, oplopend tot 75 procent voor plug-inhybrides.
Post en verkeer
Postzegels worden duurder: de prijs stijgt van 1,14 naar 1,21 euro. Ook verkeersboetes nemen toe, met een stijging van 10 euro voor overtredingen zoals door rood rijden en appen achter het stuur. Hier staat tegenover dat accijnzen op brandstof ongewijzigd blijven.
Met deze veranderingen in zicht is het goed om je financiële situatie alvast onder de loep te nemen. Welke maatregelen hebben voor jou de grootste impact? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!