Magnesiumtekort, ook wel hypomagnesiëmie genoemd, is een probleem dat mensen vaak negeren. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen de minimale dosis magnesium niet halen. Voor artsen is het lastig om dit gezondheidsprobleem te diagnosticeren, omdat de duidelijke symptomen pas naar voren komen als jouw magnesiumwaarde (extreem) laag zijn.
Daarnaast is de reden waarom je aan een magnesiumtekort lijdt lastig te benoemen, omdat de oorzaak vaak varieert. Zo kan het zijn dat je te weinig magnesium inneemt of dat je het verliest. De vraag is dus: op welke symptomen en signalen moet ik letten?
Magnesium
Als eerste is het belangrijk om te weten waar je magnesium precies voor nodig hebt en wat het precies is. Magnesium is een mineraal, net zoals calcium, kalium en ijzer. Het is erg belangrijk voor jouw gezondheid. Het mineraal stuurt namelijk meer dan 300 enzymen aan en die enzymen zorgen ervoor dat de processen, in jouw lichaam, goed verlopen.
1. spiertrekkingen en krampen
Spiertrekkingen, tremors en spierkrampen zijn tekenen van magnesiumtekort. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot epileptische aanvallen. Dit symptoom wordt veroorzaakt door het grote aantal calcium in zenuwcellen en dit zorgt ervoor dat de spierzenuwen overbelast raken. Meestal heeft het zin om magnesiumpillen te slikken. Je zult zien dat je er dan niet tot nauwelijks meer last hebt van spierkrampen en -trekkingen. Helaas werkt dit minder goed voor senioren. Houdt dit symptoom aan, zelfs als je supplementen slikt? Maak dan een afspraak bij de huisarts.
2. psychische aandoeningen
Een magnesiumtekort kan ook lijden tot psychische aandoeningen. Vaak leidt dit tot apathie, of te wel mentale gevoelloosheid of gebrek aan emotie. Een extreem tekort kan zelfs leiden tot een delirium en/of coma. Daarnaast is er een verhoogd risico op een depressie. Start alvast met het slikken van magnesiumsupplementen, maar maak ook zeker een afspraak met de huisarts of psycholoog.
3. osteoporose
Voor degene die niet weet wat osteoporose inhoudt: deze aandoening wordt vaak omschreven als een ziekte waarbij iemand zwakke botten heeft en daardoor dus een verhoogd risico heeft op botbreuken. Het risico op osteoporose wordt beïnvloed door verschillende factoren. Denk hierbij aan ouderdom, gebrek aan lichaamsbeweging en een tekort aan vitamine D, K en dus ook magnesium. Een te kort kan de botten verzwakken, maar het verlaagt ook de calciumspiegel in het bloed en calcium heb je nodig voor de bouw en versterking van botten.
4. vermoeidheid en spierzwakte
(Over)vermoeidheid, een aandoening die wordt gekenmerkt door lichamelijke en/of geestelijke uitputting, is een ander signaal van hypomagnesiëmie. Iedereen is van tijd tot tijd moe. Meestal is uitrusten hier de oplossing voor, maar ernstige en/of aanhoudende vermoeidheid kan dus ook komen als je een tekort aan magnesium in je lichaam hebt.
Een ander, specifieker, signaal is myasthenia, ook wel spierzwakte genoemd. Wetenschappers geloven dat dit veroorzaakt wordt door het verlies van kalium in de spiercellen en dat wordt dus weer geassocieerd met een magnesiumtekort. Start in beide gevallen met het slikken van magnesium en maak een afspraak met de huisarts.
5. hoge bloeddruk
Een magnesiumtekort kan ook voor een te hoge bloeddruk zorgen en dit is weer heel slecht jouw hart. Een te hoge bloeddruk is namelijk een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Het slikken van magnesiumsupplementen- of pillen zou de hoge bloeddruk kunnen verminderen. Blijft de bloeddruk te hoog, maak dan snel een afspraak met de huisarts.
6. astma
Over het algemeen zijn de magnesiumgehaltes bij astmapatiënten al lager dan bij ‘gezonde’ mensen. Maar in sommige gevallen worden er ook tekorten geconstateerd; dit gebeurt voornamelijk bij patiënten met een ernstige vorm van astma.
Onderzoekers gevolgen dat een magnesiumtekort de opbouw van calcium in de spieren langs de luchtwegen van de longen kan opbouwen. Hierdoor vernauwen de luchtwegen en wordt het lastiger om te kunnen ademhalen. Let op! Alleen de ernstige vorm van astma kan een symptoom van magnesiumtekort zijn.
7. hartritmestoornis
Een van de meest ernstige symptomen van magnesiumtekort is een hartritmestoornis of een onregelmatige hartslag. Vaak gaat het om een milde tot nauwelijks merkbare vorm van dit symptoom, maar in sommige gevallen zijn er mensen die last hebben van hartkloppingen of pauzes in de hartslag. Wetenschapper geloven dat een disbalans van de kaliumspiegel in en om de hartspiercellen de reden is voor het magnesiumtekort.
Hoe merk je dan dat je last hebt van een hartritmestoornis? Er zijn ook andere symptomen die je hierop wijzen. Denk aan licht in het hoofd zijn, kortademigheid, pijn op de borst of flauwvallen. Het slikken van magnesiumsupplementen is een optie, maar mocht je vermoeden dat je lijdt aan een hartritmestoornis: bel dan direct de huisarts! Vergeet daarnaast niet om het artikel te delen via Pinterest en Facebook!