De temperaturen dalen snel, en terwijl we zelf onze dikke winterjassen en handschoenen aantrekken, hebben onze huisdieren ook extra zorg nodig om de winter door te komen. Dierenarts Piet Hellemans deelt waardevolle tips om je viervoeters en andere dieren warm en veilig te houden tijdens koude dagen.
Jasjes, pootjes en verzorging
Honden kunnen net als mensen last krijgen van de kou. Volgens Hellemans is het belangrijk om te letten op tekenen zoals rillen, wat honden doen om zichzelf warm te houden. Vooral oudere honden en rassen met weinig vet, zoals windhonden, kunnen baat hebben bij een hondenjasje. Kleine honden, die sneller afkoelen door hun relatief grote lichaamsoppervlak, kunnen ook extra bescherming gebruiken.
Wil je weten of jouw hond een jas nodig heeft? Kijk dan naar de vacht. Honden met een enkellaagse vacht, zoals poedels, pitbulls en maltezers, hebben sneller extra bescherming nodig. Honden vanaf 20 kilo met een dubbele vacht, zoals golden retrievers, kunnen de kou beter aan.
’s Nachts buiten blijven is volgens de dierenarts geen optie voor honden. „Ook liever niet in een schuur. Laat ze gewoon binnen, dat is ook gezelliger.”
Let daarnaast op de poten van je hond, want kou en vorst kunnen deze beschadigen. Droog ze goed af na een wandeling en gebruik vaseline of een andere vette crème om de kussentjes te beschermen. Heb je een hond met lang haar tussen de tenen? Scheer dit kort om te voorkomen dat sneeuw blijft plakken.
Wat moet je weten?
Katten kunnen beter tegen de kou, maar ook zij hebben aandacht nodig. Als je kat gewend is om buiten zijn behoefte te doen, zorg dan voor een binnenbak. Controleer daarnaast of het kattenluik niet vastvriest.
Een andere belangrijke tip van Hellemans: geef een klap op de motorkap van je auto voordat je wegrijdt. „Katten, maar ook marters, zoeken graag warmte en kunnen zich daar verstoppen.” Controleer ook schuurtjes, want die zijn populaire plekken voor katten om zich terug te trekken.
Wat kun je doen?
Een konijn kan prima in een buitenhok blijven, mits het hok tochtvrij is en een droog deel heeft. Zorg voor voldoende hooi om het warm te houden en controleer regelmatig of het water niet is bevroren. Bij extreme kou kan het handig zijn om het hok in een schuur te plaatsen, maar breng het konijn nooit van buiten direct naar binnen. Dit kan leiden tot hittestress.
Energie en bescherming
Voor vogels geldt dat de winter veel energie kost. Help ze door extra vogelvoer aan te bieden, vooral als de bodem bevroren is. Vogels in een volière hebben een beschut en droog plekje nodig, maar verhoog de temperatuur nooit abrupt.
Voor vijvervissen is het belangrijk om te weten dat ze onder de tien graden in winterrust gaan. Voer ze minder of helemaal niet, omdat overtollig voer voor te veel afvalstoffen zorgt. Laat de vijver desnoods dichtgroeien met ijs, maar een drijvend object om een deel open te houden, wordt gewaardeerd.
Laat jij jouw dieren de winter veilig en comfortabel doorkomen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!