Regelmatig ventileren ondanks afwezigheid
Over het algemeen wordt aanbevolen om drie tot vijf keer per dag ongeveer vijf minuten te ventileren, afhankelijk van de buitentemperatuur in de winter. Een timer kan van pas komen als je neigt te vergeten. Grondig ventileren is vooral belangrijk als je overdag niet thuis bent. Open zowel ’s ochtends als ’s avonds de ramen voor voldoende frisse lucht.
Waarom ventileren bij sneeuw?
Geen zorgen over schimmelvorming als je ventileert tijdens sneeuwval! Ventilatie is niet alleen voor frisse lucht met meer zuurstof; het verdrijft vocht en voorkomt schimmelvorming. Maar wat gebeurt er precies als het sneeuwt?
Bij het binnendringen van koude, vochtige lucht wordt deze niet direct vochtiger; integendeel, de lucht wordt droger. De relatieve luchtvochtigheid, een leidraad voor het binnenklimaat, hangt af van zowel de hoeveelheid water als de temperatuur. Dus, ventileer gerust bij sneeuw en regen. Hier zijn twee tips:
1. Schokventilatie in plaats van continue ventilatie
Kies voor kortdurende schokventilatie in plaats van een permanent gekanteld raam. Zo voorkom je afkoeling van de bouwconstructie rond het raam, wat schimmel kan bevorderen.
2. Controletools: de hygrometer
Een hygrometer, die de relatieve luchtvochtigheid meet, is handig. Houd de luchtvochtigheid tussen 40 en 60 procent om gezondheidsproblemen en schimmelvorming te voorkomen.
Effectieve ventilatie bij sneeuw en andere weersomstandigheden
Ventilatie bij sneeuw is vaak effectiever dan op warme zomerdagen. Hetzelfde geldt voor regen en mist, behalve bij warme zomerregen. Vergeet niet om na het ventileren de kamertemperatuur weer te verhogen tot minimaal 18 graden.
Verwarming voor een optimaal binnenklimaat
Naast regelmatige ventilatie is voldoende verwarming essentieel voor een optimaal binnenklimaat in de winter. Tijdens ventilatie kan de verwarming even uit, maar na afloop moet de kamertemperatuur weer omhoog.
Door deze tips op te volgen, creëer je, zelfs bij sneeuw, een gezonde en comfortabele leefomgeving. En als extraatje, ontdek hoe je verwarmingsleidingen beschermt tegen bevriezing in vriestemperaturen.