Wie kent het niet? Je loopt rustig over de stoep en in een mum van tijd voel je een koude golf water over je schoenen of broek spatten. De boosdoener: een passerende auto die door een flinke plas rijdt, zonder rekening te houden met voetgangers langs de weg. Maar wist je dat je in zo’n geval wellicht recht hebt op een schadevergoeding? Het komt misschien als een verrassing, maar in sommige gevallen kan de bestuurder aansprakelijk worden gesteld voor jouw natte kleding en schoenen. In dit artikel leggen we uit hoe het zit, wanneer je recht hebt op vergoeding en hoe je dit het beste kunt aanpakken.
Wanneer moet de bestuurder betalen?
Hoewel het een ongelukkig moment lijkt, wordt er in het Nederlandse rechtssysteem serieus naar gekeken wanneer een bestuurder door een plas rijdt en daarmee anderen nat maakt.
Volgens de wet kan de bestuurder in sommige gevallen aansprakelijk worden gesteld voor de schade. Dit is het geval als de bestuurder onvoorzichtig of zelfs roekeloos door een plas rijdt, zonder aandacht voor de omgeving.
De basisregel van aansprakelijkheid op de weg is simpel: iedereen moet zoveel mogelijk voorkomen dat anderen schade lijden door hun gedrag. Dit geldt ook voor automobilisten.
De bestuurder moet dus in principe rekening houden met het feit dat er voetgangers of fietsers op de stoep kunnen lopen en dat hun rijgedrag invloed kan hebben op die mensen. Wanneer een bestuurder, bijvoorbeeld, te hard door een diepe plas rijdt en daarmee iemand doorweekt, kan dat worden gezien als nalatigheid.
Is er echt een schadevergoeding mogelijk?
Jazeker! Het is zelfs zo dat er een aantal situaties zijn waarin schadevergoeding succesvol is uitbetaald aan voetgangers.
Wanneer de automobilist redelijkerwijs had kunnen voorkomen dat iemand nat werd ā bijvoorbeeld door langzamer te rijden of een beetje uit te wijken ā en dat niet heeft gedaan, kan dat juridisch als fout worden gezien. In dat geval is er kans dat je als voetganger een schadeclaim kunt indienen.
Schadeclaims zijn niet alleen mogelijk voor doorweekte kleding of schoenen; in sommige gevallen kunnen mensen ook psychische schade claimen als gevolg van een schrikreactie. Het klinkt misschien overdreven, maar stress of angst na een plotselinge natte golf van een snel passerende auto wordt soms als geestelijke schade aangemerkt, en kan ook in aanmerking komen voor een vergoeding.
Hoe kun je een claim indienen?
Als je het gevoel hebt dat je recht hebt op een schadevergoeding, zijn er een paar stappen die je kunt ondernemen om je kansen te vergroten. Het is aan te raden om de situatie direct te documenteren.
Maak bijvoorbeeld fotoās van de locatie en van je natte kleding en schoenen. Als er getuigen in de buurt zijn, vraag hen dan om hun contactgegevens zodat ze je verhaal kunnen ondersteunen.
Ook kan het nuttig zijn om, indien mogelijk, het kenteken van de auto te noteren en contact op te nemen met de bestuurder of zijn of haar verzekeringsmaatschappij.
Vaak kun je via de verzekeraar een schadeclaim indienen. Een andere optie is om contact op te nemen met een juridisch adviseur om te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om je claim succesvol in te dienen.
Wees voorbereid op discussie
Het is niet altijd makkelijk om een schadeclaim te winnen. Vaak moet je kunnen aantonen dat de bestuurder echt onvoorzichtig was en dat hij of zij kon voorzien dat jij nat zou worden. In sommige gevallen zijn bestuurders van mening dat ze niets fout hebben gedaan, en kan het lang duren om tot een overeenkomst te komen.
Daarom is het belangrijk om een gedetailleerd dossier bij te houden en zoveel mogelijk bewijs te verzamelen. Door sterke bewijzen zoals fotoās en getuigenverklaringen te gebruiken, sta je sterker.
Daarnaast geldt ook: blijf kalm en beleefd in het contact met de bestuurder en verzekeraar. Geduld en professionaliteit vergroten de kans dat je uiteindelijk je gelijk krijgt en een vergoeding ontvangt.
Waarom bestuurders vaak niet op de hoogte zijn
Een andere reden waarom dit soort schadeclaims niet vaak voorkomen, is dat veel bestuurders simpelweg niet weten dat ze verantwoordelijk kunnen zijn voor het natspatten van voetgangers.
In tegenstelling tot regels over bijvoorbeeld snelheid en parkeren, is de kennis over aansprakelijkheid bij natspatten minder bekend. Misschien kan dit artikel zowel bestuurders als voetgangers bewust maken van het belang van voorzichtig rijden, vooral in natte weersomstandigheden.
Vind je dit artikel nuttig? Deel het dan met je vrienden en familieleden op Facebook! Door bewustwording te vergroten, kunnen we samen bijdragen aan een veiligere en vriendelijkere omgeving, zowel voor bestuurders als voetgangers.