Huishoudens met zonnepanelen zien hun opbrengsten flink dalen. Gemiddeld gaat het om een achteruitgang van 300 tot bijna 500 euro per jaar. Dit blijkt uit recente berekeningen van energie-experts. De mindere opbrengsten worden veroorzaakt door een combinatie van factoren: minder zonuren in 2024 en oplopende terugleverkosten die energieleveranciers rekenen.
Minder opbrengst per paneel
Volgens Geert Wirken van de prijsvergelijkingssite Keuze.nl leverden acht zonnepanelen vorig jaar gemiddeld 300 euro minder op, terwijl twaalf panelen een daling van 475 euro lieten zien. „Toen je de panelen kocht, kon je hier geen rekening mee houden,” zegt Wirken. De oplopende terugleverkosten blijken een stevige impact te hebben op de inkomsten van zonnepaneelbezitters.
Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen, noemt de situatie een hard gelag voor huishoudens. „Het gaat om bedragen die een flinke invloed hebben op je inkomen, zonder dat je daar controle over hebt,” benadrukt hij.
Terugleverkosten stijgen
Energieproducenten mogen al enige tijd terugleverkosten rekenen, maar de meeste leveranciers zijn hier pas vorig jaar mee begonnen. Deze kosten, die inmiddels zijn opgelopen tot 12 of zelfs 14 eurocent per kilowattuur, zorgen voor een flinke achteruitgang in opbrengsten. Bij een installatie van 3000 kilowattuur per jaar, wat neerkomt op ongeveer acht zonnepanelen, betekent dit een daling van 300 euro aan inkomsten.
De directe zelfconsumptie van opgewekte zonnestroom blijft beperkt tot gemiddeld 30 procent. Dit maakt huishoudens afhankelijk van het terugleveren van stroom aan het net, waardoor de oplopende kosten een grote rol spelen. Bovendien werd in 2024 zo’n 6 procent minder zonne-energie opgewekt dan in 2023, hoewel Visser dit verschil als relatief klein bestempelt. „De tarieven spelen een veel belangrijkere rol,” stelt hij.
Lagere belastingen, maar grotere verliezen
Hoewel de energietarieven in 2024 zijn gedaald door lagere belastingen, brengt dit weinig verlichting. Door de gestegen terugleverkosten is het verschil met 2023 aanzienlijk groter geworden. „In zekere zin is dit het resultaat van een succes,” merkt Visser op. „De enorme hoeveelheid zonne-energie is goed voor het milieu, maar pakt minder voordelig uit voor individuele eigenaren.”
Salderingsregeling verdwijnt
Het kabinet heeft aangekondigd dat de salderingsregeling in 2027 stopt. Deze regeling stelt huishoudens in staat hun opgewekte stroom aan het einde van het jaar te verrekenen met hun energierekening. De afschaffing hiervan zal naar verwachting opnieuw een grote impact hebben. Bij een installatie van acht zonnepanelen kan dit een daling van 250 euro per jaar betekenen.
Visser ziet weinig mogelijkheden om dit verlies te compenseren. „Meer stroom direct zelf gebruiken klinkt goed, maar in de praktijk is dat vrijwel onmogelijk,” zegt hij. Huishoudens die voor de aanschaf van zonnepanelen hebben geleend of huurders van woningen met zonnepanelen worden hierdoor extra hard geraakt.
De stijging van terugleverkosten lijkt inmiddels te stabiliseren, maar het effect ervan blijft voelbaar. Het toekomstperspectief voor zonnepaneelbezitters is dan ook onzeker, zeker met de aanstaande beleidswijzigingen.
Hoe ga jij om met de oplopende kosten en dalende opbrengsten van je zonnepanelen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.