Veganisme is al lang niet meer de niche levensstijl die het ooit was. Voor velen is het een bewuste keuze, gemaakt om dierenwelzijn, het milieu en hun eigen gezondheid te verbeteren. Zo ook voor Mariska, een gedreven veganist van 34 jaar die sinds enkele jaren haar levensstijl met passie uitdraagt. Haar overtuiging is simpel: door geen dierlijke producten te consumeren, draagt ze bij aan een betere wereld. Maar ondanks haar toewijding, loopt Mariska steeds tegen hetzelfde probleem aan. “Hoe kan het dat we in 2024 nog steeds zo weinig goede vegan opties in restaurants hebben?” verzucht ze. Dit gemis wordt iedere keer pijnlijk duidelijk wanneer ze uit eten gaat met vrienden of familie. Haar verhaal weerspiegelt een groeiende frustratie binnen de veganistische gemeenschap.
Vegan opties die tekortschieten
Wanneer Mariska de menukaart openslaat, begint de zoektocht naar een gerecht dat niet alleen vegan is, maar ook voedzaam en creatief. Helaas is dit vaak teleurstellend. “Het lijkt alsof het enige wat ze kunnen bedenken, een salade is met wat komkommer en tomaat,” zegt ze.
“Er zijn tegenwoordig zoveel manieren om met plantaardige ingrediënten iets lekkers en verrassends op tafel te zetten. Waarom grijpen restaurants die kansen niet aan?” Ze wil gerechten waar liefde en aandacht in zit, iets dat laat zien dat het restaurant echt heeft nagedacht over wat veganisten waarderen.
Een recente ervaring in een populair restaurant in haar stad was voor haar een bewijs van hoe weinig kennis er soms is. “Er stond een vegan burger van kikkererwten op het menu, maar het smaakte alsof een kind het had gemaakt,” legt Mariska uit. “Het was simpel, fantasieloos en gewoon niet wat ik zoek als ik uit eten ga.” Ze mist de creativiteit die de vegan keuken juist zo veelzijdig maakt. Restaurants die zeggen veganistisch vriendelijk te zijn, moeten volgens haar meer doen dan een standaard salade of saaie burger aanbieden. “Laat zien dat je snapt wat wij willen!”
Frustratie onder vrienden
Mariska is niet de enige die dit ervaart. Haar vrienden, die ook veganistisch eten, delen dezelfde ergernis. “Elke keer als we samen uit eten gaan, voeren we dezelfde discussie: wáár kunnen we fatsoenlijk eten?”
Het voelt voor velen als een eindeloze zoektocht naar restaurants die de waarden van veganisten respecteren. Een goede eetervaring is voor hen immers niet alleen belangrijk voor de smaak, maar ook omdat het laat zien dat de horecagelegenheden hun keuze begrijpen en waarderen.
Het valt Mariska op dat sommige restaurants wel een vegan optie aanbieden, maar dat deze vaak als een bijzaak wordt gepresenteerd. “Ze zetten trots ‘vegan’ op het menu, maar als je om iets extra’s vraagt, krijg je vaak een frons van de bediening,” zegt ze.
Het lijkt alsof veganistische keuzes er zijn om de trend te volgen, zonder dat er echt nagedacht is over wat veganisten willen. “Wij willen niet zomaar iets zonder vlees; we willen iets dat speciaal is en waar aandacht aan is besteed.”
Wat is veganisme echt?
Een ander struikelblok is het gebrek aan kennis over wat veganisme precies inhoudt. Mariska heeft meer dan eens meegemaakt dat ze haar bestelling extra moest toelichten om verwarring te voorkomen. “Ik vroeg eens om een pasta zonder kaas, en de serveerster dacht dat ik ook geen saus wilde.
Het is alsof ze denken dat vegan eten alleen betekent dat je vlees en kaas weglaat,” zegt ze lachend. Ze vindt dat er nog veel voorlichting nodig is om te laten zien wat een goed vegan gerecht eigenlijk kan zijn.
Er zijn genoeg smaakvolle ingrediënten die volledig plantaardig zijn en waar geweldige gerechten mee gemaakt kunnen worden. Maar veel restaurants lijken te denken dat veganisme alleen een hype is, iets dat binnenkort wel weer overwaait.
Dit gevoel wordt bevestigd als Mariska vertelt over een andere ervaring: “Een restaurant bood een ‘vegan optie’ voor vleesliefhebbers aan. En wat was dat? Een salade met avocado. Serieus? Dat is niet genoeg!” Het idee dat veganisten genoegen nemen met minder, maakt het moeilijk om echt te genieten van een avond uit eten.
Hoop op verandering
Toch blijft Mariska hoopvol. Ze gelooft dat de vraag naar goede vegan gerechten uiteindelijk zal leiden tot meer begrip en betere opties in restaurants. “Steeds meer mensen kiezen voor een plantaardige levensstijl.
Als restaurants daarop inspelen, zullen ze merken dat ze een loyale groep klanten krijgen die waarde hecht aan hun eetervaring,” zegt ze. Veganisten zijn immers net zo dol op lekker eten als iedereen en willen gewoon volwaardig kunnen genieten wanneer ze uit eten gaan.
Haar boodschap aan de horeca is dan ook helder: “Neem de tijd om te begrijpen wat veganisten zoeken. Wij willen geen kale salade. We willen iets waar jullie trots op zijn, dat gemaakt is met aandacht en creativiteit. Verrijk jullie menukaart met vegan gerechten waar iedereen enthousiast over wordt!”
Hoe denk jij over de veganistische opties in Nederlandse restaurants? Heb jij ook weleens moeite om iets lekkers te vinden, of zijn er plekken die je juist positief verrassen? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten.