In 2024 registreerde het RIVM een schrikbarende stijging in het aantal buikgriepgevallen veroorzaakt door het norovirus. Maar liefst 50 procent meer besmettingen werden gemeld dan in de vier jaren vóór corona. Momenteel kampt het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen met een uitbraak van dit zeer besmettelijke virus. Op twee afdelingen is een opnamestop ingesteld, en acht operaties zijn afgelopen vrijdag afgezegd. Maar wat is het norovirus precies, hoe kun je besmetting voorkomen, en wat moet je doen als je ziek wordt?
Wat is het norovirus?
Het norovirus is een uiterst besmettelijk virus dat verantwoordelijk is voor maag-darminfecties, in de volksmond bekend als buikgriep. Het virus veroorzaakt symptomen als heftig braken, diarree, misselijkheid en koorts. Jaarlijks krijgen in Nederland zo’n half miljoen mensen te maken met een buikgriep veroorzaakt door dit virus. Hoewel de klachten vaak binnen enkele dagen verdwijnen, kunnen ze bij kwetsbare groepen zoals kinderen en ouderen ernstiger zijn.
Hoe raak je besmet?
Het norovirus verspreidt zich razendsnel via ontlasting, braaksel of speeksel van besmette personen. Ook slecht gewassen handen of besmet voedsel kunnen de boosdoener zijn. Zelfs kleine deeltjes in de lucht kunnen het virus overdragen. Dit maakt het norovirus een van de meest besmettelijke ziekteverwekkers.
Wat zijn de symptomen?
De infectie begint vaak plotseling en gaat gepaard met heftig braken en diarree. Andere veelvoorkomende klachten zijn misselijkheid, buikpijn, hoofdpijn en soms koorts. De klachten houden meestal twee tot vier dagen aan. Bij kleine kinderen en ouderen kan de ziekte ernstiger verlopen, met een verhoogd risico op uitdroging. Let bij kinderen op signalen zoals een droge luier of minder drinken. Neem bij twijfel altijd contact op met een arts.
Wanneer moet je medische hulp zoeken?
Hoewel de meeste mensen vanzelf herstellen, zijn er situaties waarin je direct een arts moet raadplegen. Neem contact op als:
– Je langer dan drie dagen waterdunne diarree hebt.
– Je niet meer kunt drinken of een dag niet plast.
– Je suf wordt of bloed in de ontlasting hebt.
Voor ouderen is het belangrijk om al na één dag waterdunne diarree contact op te nemen, vooral bij koorts. Bij kinderen jonger dan twee jaar moet je extra alert zijn op uitdrogingsverschijnselen.
Hoe voorkom je besmetting?
Goede hygiëne is de sleutel tot het voorkomen van besmetting. Was je handen grondig met water en zeep, vooral na toiletbezoek en voordat je gaat eten. Maak regelmatig het toilet en andere oppervlakken schoon met een oplossing van chloor. Zorg in de keuken voor schone werkmethoden, houd nagels kort, en bereid geen eten zolang je diarree hebt. Werk je in de zorg, horeca of op een kinderdagverblijf? Blijf dan minimaal drie dagen thuis nadat je klachten zijn verdwenen.
Hoe gevaarlijk is buikgriep door norovirus?
In de meeste gevallen herstellen mensen binnen een paar dagen. Toch kan buikgriep door het norovirus in zeldzame gevallen gevaarlijk zijn. Dit geldt vooral voor ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem. Bij hen kan uitdroging fataal worden als het niet op tijd wordt behandeld. Hoewel sterfgevallen zeldzaam zijn, benadrukt dit de noodzaak van alertheid en goede zorg, vooral in kwetsbare groepen.
Wat zijn jouw ervaringen met het norovirus? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!