Wanneer mensen willen afvallen, wordt vaak geadviseerd om koolhydraten te vermijden. Dit geldt ook voor mensen die hun bloedsuikerwaarden willen verbeteren. Ze laten pasta en aardappelgerechten vaker links liggen. Maar wist je dat je lichaam koolhydraten juist nodig heeft voor een goede gezondheid? Koolhydraten spelen namelijk een cruciale rol in je energieniveau en algehele welzijn. Daarom is het belangrijk om goed te begrijpen hoeveel koolhydraten je binnen moet krijgen om je lichaam optimaal te laten functioneren.
Wat is een koolhydraatarm dieet?
Een koolhydraatarm dieet kenmerkt zich door een voedingspatroon met veel groenten en vlees, maar weinig pasta en brood. Je haalt je energie voornamelijk uit vetten en eiwitten. Bij zo’n dieet consumeer je tussen de 50 en 130 gram koolhydraten per dag.
Ter vergelijking: mensen die geen koolhydraatarm dieet volgen, eten gemiddeld 250 gram koolhydraten per dag voor vrouwen en 350 gram voor mannen. De Gezondheidsraad adviseert namelijk dat 40 procent van je dagelijkse energie-inname uit koolhydraten zou moeten bestaan. Dit geeft aan hoe belangrijk koolhydraten zijn voor je lichaam.
De voor- en nadelen van een koolhydraatarm dieet
Er zijn verschillende soorten koolhydraatarme diëten, zoals het keto-dieet, waarbij je slechts 50 gram koolhydraten per dag consumeert. Dit soort diëten kunnen effectief zijn voor gewichtsverlies of het verbeteren van je bloedsuikerwaarden en hormoonbalans.
Voor mensen met diabetes type 2 kan een koolhydraatarm dieet bijvoorbeeld zeer nuttig zijn. Toch kleven er ook nadelen aan een dergelijk dieet. Een belangrijke zorg is dat je door het verminderen van koolhydraten mogelijk te weinig voedingsvezels binnenkrijgt, wat kan leiden tot tekorten aan essentiële voedingsstoffen zoals vitamine B en jodium.
Symptomen van te weinig koolhydraten
Ondanks de voordelen van een koolhydraatarm dieet, kan het schadelijke effecten hebben als je niet voldoende koolhydraten binnenkrijgt. Herken je bijvoorbeeld de volgende symptomen? Dan kan dit duiden op een tekort aan koolhydraten.
Verkoudheid en verminderde weerstand
Als je vaak verkouden bent, kan dat wijzen op een lage weerstand. Dit is niet te verwarren met het coronavirus, maar een aanhoudende ‘gewone’ verkoudheid kan het gevolg zijn van een gebrek aan koolhydraten. Koolhydraten zijn nodig voor het produceren van antilichamen die je beschermen tegen virussen. Als je lichaam onvoldoende koolhydraten krijgt, wordt je immuunsysteem zwakker en ben je vatbaarder voor verkoudheden en andere virussen.
Hoofdpijn door uitdroging
Wanneer je weinig koolhydraten eet, schakelt je lichaam over op het verbranden van vetten voor energie. Dit proces produceert ketonen, vooral als je ook veel sport. Ketonen worden vervolgens uitgeplast, wat kan leiden tot uitdroging en daarmee hoofdpijn. Als je de laatste tijd vaker hoofdpijn ervaart, kan dit komen door een te lage koolhydraatinname. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om uitdroging en hoofdpijn te voorkomen.
Voel je je vaak uitgeput na slechts een kleine inspanning, zoals boodschappen doen of de trap oplopen? Dit kan een teken zijn dat je te weinig koolhydraten eet. Koolhydraten zijn namelijk een belangrijke bron van energie. Als je lichaam niet genoeg koolhydraten binnenkrijgt, heb je niet voldoende brandstof om actief te blijven.
De oplossing hiervoor is eenvoudig: zorg dat je voldoende koolhydraten eet, vooral als je weet dat je je fysiek gaat inspannen. Deel je mening met ons in een reactie op Facebook.