De wetenschappelijke invalshoek
Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat deze bewering niet onderbouwd kan worden met feitelijke data. Een aantal experts waaronder de bekende arachnoloog Bill Shear, hebben deze kwestie onderzocht en beweren dat er geen enkel bewijs is dat deze mythe ondersteunt. “Ik betwijfel dat enig goed opgezette studie zou laten zien dat dit waar is,” zei hij in een van zijn statements, benadrukkend dat dit onderwerp eerder in de categorie van stedelijke legendes valt dan van wetenschappelijk onderbouwde feiten.
Waarom het onwaarschijnlijk is
Er zijn verschillende redenen waarom het concept dat mensen in hun slaap spinnen eten, ongeloofwaardig is. Ten eerste, spinnen vermijden menselijke nabijheid. Deze dieren zijn evolutionair geprogrammeerd om gevaar te schuwen en zouden instinctief wegblijven van een ademend en regelmatig bewegend menselijk lichaam. Bovendien, zelfs als een spin per ongeluk op je gezicht terechtkomt, zou het slikmechanisme tijdens het slapen niet zomaar activeren. Het slikken vereist een bewuste inspanning of reflex die tijdens diepe slaap niet voorkomt.
Waarom houdt de mythe stand?
Een mogelijke verklaring voor de persistentie van deze mythe is de algemene angst voor en walging van spinnen. Mensen zijn van nature geneigd om verhalen die hun angsten bevestigen te geloven en te verspreiden, ongeacht de feitelijke waarheid. Bovendien, in het tijdperk van sociale media, waar sensationele en schrikwekkende verhalen snel viral kunnen gaan, krijgen dergelijke mythes vaak weer nieuw leven ingeblazen en blijven ze circuleren.
Heb je wel eens wakker gelegen van het idee dat je onbewust spinnen zou kunnen consumeren in je slaap? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten.