Nederlanders moeten zich beter voorbereiden op noodsituaties zoals rampen, cyberaanvallen en oorlogen. Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel stelt in een interview met De Telegraaf dat de richtlijn wordt aangescherpt: in plaats van 48 uur moeten burgers nu minimaal 72 uur zelfredzaam zijn. Dit betekent dat men voldoende voedsel, water en andere essentiële benodigdheden in huis moet hebben om drie dagen zonder hulp te kunnen overbruggen.
Europese richtlijn voor een betere crisisvoorbereiding
De aangescherpte richtlijn sluit aan bij het advies van de Europese Unie om burgers weerbaarder te maken in geval van nood. Van Weel benadrukt dat de dreiging in Europa steeds groter wordt, mede door geopolitieke spanningen en de toename van cyberaanvallen. Volgens hem is het essentieel dat Nederlanders voorbereid zijn, zodat de impact van een crisis beperkt blijft en de maatschappij zo goed mogelijk blijft functioneren.
Vijf sectoren krijgen prioriteit
Samen met minister van Defensie Ruben Brekelmans werkt Van Weel aan plannen om de maatschappij beter te wapenen tegen crises. Het kabinet heeft vijf cruciale sectoren geïdentificeerd die bij een noodsituatie als eerste aangepakt moeten worden. Dit zijn:
- Logistiek: het transport en de bevoorrading van essentiële goederen mogen niet stilvallen.
- Elektriciteit: een stabiele energievoorziening is noodzakelijk voor communicatie en basisvoorzieningen.
- Water en voedsel: burgers moeten toegang houden tot drinkwater en levensmiddelen.
- Gezondheidszorg: ziekenhuizen en zorginstellingen moeten operationeel blijven.
- Overheid: een goed functionerende overheid is cruciaal om de orde te handhaven en burgers te informeren.
Door deze sectoren beter voor te bereiden, wil het kabinet voorkomen dat Nederland bij een crisis volledig stilvalt.
Dreiging vraagt om meer defensie-investeringen
De verhoogde waakzaamheid komt op een moment dat de Europese Unie meer investeert in defensie. Dit is onder meer het gevolg van de onzekere steun van de Verenigde Staten aan Oekraïne. Van Weel pleit ervoor om niet alleen de militaire verdediging te versterken, maar ook de weerbaarheid van burgers te vergroten. Volgens hem moet Europa voorbereid zijn op verschillende dreigingen en mag men niet afhankelijk zijn van externe partners.
Nieuwe gevaren na een mogelijke vrede in Oekraïne
In het interview met De Telegraaf waarschuwt Van Weel dat een snelle vrede in Oekraïne nieuwe gevaren met zich mee kan brengen. “Nu ligt de focus voor een groot deel op Oekraïne en hybride aanvallen die grotendeels gerelateerd zijn aan steun voor Oekraïne. Als de oorlog eindigt, hebben ze hun handen vrij.” Hiermee verwijst hij naar de mogelijkheid dat vijandige staten of groeperingen hun aandacht verleggen naar andere delen van Europa zodra het conflict daar voorbij is.
Volgens Van Weel is het daarom noodzakelijk dat Nederland en andere Europese landen zich voorbereiden op een breed scala aan dreigingen. Dit vraagt om zowel een sterke defensie als een goed voorbereide burgermaatschappij.
Wat vind jij van deze nieuwe adviesrichtlijn? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.
Bron