Je auto zit vol met functies die speciaal zijn ontworpen voor je veiligheid, maar sommige daarvan hoop je nooit te hoeven gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan de airbags of de mistlampen achterop je voertuig. Het mistachterlicht is een van die functies die je alleen in hele specifieke en vaak gevaarlijke omstandigheden mag inschakelen. Toch blijkt dat veel mensen niet precies weten wanneer en hoe ze dit correct moeten gebruiken. Hier lees je alles wat je moet weten over het veilig en wettelijk gebruik van het mistachterlicht.
Wanneer mag je het mistachterlicht gebruiken?
Het gebruik van het mistachterlicht achterop je auto is streng gereguleerd. Het is bedoeld voor situaties waarin het zicht door dichte mist ernstig beperkt is. Zelfs wanneer het KNMI code geel afgeeft, mag je het mistachterlicht niet zomaar aanzetten. Volgens de verkeersregels is het mistachterlicht pas toegestaan wanneer het zicht minder is dan 50 meter. Ter vergelijking: mistlampen aan de voorkant van je auto mag je al eerder inschakelen bij slechter zicht, maar voor de achterlamp geldt een veel strengere norm.
Hoe bepaal je of het zicht minder dan 50 meter is?
Het inschatten van een zicht van 50 meter klinkt misschien lastig, maar gelukkig zijn er eenvoudige manieren om dit te controleren. Langs N-wegen staan reflectorpaaltjes die precies 50 meter uit elkaar staan. Op snelwegen en andere grotere wegen kun je gebruik maken van de hectometerpaaltjes, die een afstand van 100 meter aangeven. Zie je de tweede paal niet meer? Dan is het zicht minder dan 50 meter, en mag je je mistachterlicht aanzetten.
Waarom kan een mistachterlicht gevaarlijk zijn bij goed zicht?
Veel automobilisten denken dat het veiliger is om het mistachterlicht aan te zetten zodra er sprake is van mist, maar dat is een misverstand. Het extra felle licht kan bestuurders achter je verblinden, vooral als het zicht niet slecht genoeg is om het mistlicht te rechtvaardigen. Dit leidt niet alleen tot gevaarlijke situaties, maar kan ook voor irritatie zorgen bij andere weggebruikers. Mistlampen aan de voorkant daarentegen zijn minder fel en gericht naar beneden, waardoor ze geen hinder veroorzaken voor anderen.
Wat kost onterecht gebruik van het mistachterlicht?
Het onjuist gebruik van het mistachterlicht kan je flink wat geld kosten. Als je het mistachterlicht aanzet terwijl het zicht meer dan 50 meter is, riskeer je een boete van 180 euro. Deze overtreding staat geregistreerd onder de feitcode āR436ā. Gebruik je de mistlampen aan de voorkant zonder goede reden? Dan krijg je een boete van 120 euro. Door je aan de regels te houden, voorkom je niet alleen een lege portemonnee, maar draag je ook bij aan een veiliger verkeer voor iedereen.
Mist kan soms sprookjesachtig mooi zijn, vooral in de ochtend wanneer je door open velden rijdt. Maar zodra het zicht zo slecht wordt dat je je mistachterlicht nodig hebt, is er sprake van serieuze omstandigheden. Gebruik het daarom alleen wanneer het Ć©cht noodzakelijk is.
Wat vind jij van deze regels en de boetes die eraan verbonden zijn? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!