Een verrassende wending
Het wordt nog opmerkelijker: in sommige van deze gezichtsbeharingen vonden de onderzoekers zelfs bacteriën die ziektes kunnen veroorzaken, iets wat minder vaak voorkwam bij de onderzochte honden. En als klap op de vuurpijl toonde een Amerikaanse studie aan dat enkele baarden zelfs vergelijkbare hoeveelheden fecale bacteriën bevatten als een toilet. Ja, je leest het goed. Dit roept natuurlijk vragen op over de ‘schoonheid’ van baarden en of de geliefde gezichtsversiering van veel mannen eigenlijk wel zo gezond is.
Dus, alles afscheren?
Moeten mannen nu massaal hun baarden afscheren in het belang van de volksgezondheid? Het antwoord is niet zo eenvoudig. Hoewel het waar is dat bepaalde baarden een broeinest van bacteriën kunnen zijn, betekent dit niet automatisch dat elke baard een gevaar vormt voor de gezondheid. Baarden kunnen bacteriën huisvesten die daar ‘wonen, werken, eten, slapen en zich voortplanten’, maar dit leidt niet noodzakelijkerwijs tot ziektes. Dus voor nu, misschien is het nog te vroeg om je baard vaarwel te zeggen. Liefhebbers van het kintapijtje kunnen voorlopig hun gezichtshaar met trots laten woekeren, mits ze de hygiëne natuurlijk niet uit het oog verliezen.
De moraal van het verhaal
Dit verhaal leert ons dat, ondanks de populariteit en de aantrekkelijkheid van een volle baard, goede hygiëne onmisbaar is. Het is een herinnering dat schoonheid en gezondheid hand in hand moeten gaan. Dus heren, voordat jullie je baard laten uitgroeien tot epische proporties, is het misschien een goed idee om eerst met de kruimeldief door jullie gezichtsbegroeiing te gaan. Een schone baard is immers niet alleen aantrekkelijk, maar ook een teken van respect voor jezelf en je naasten.