Als ouder van een dynamische tweeling die bijna de zesjarige leeftijd aantikt, vind ik mezelf regelmatig surfend door de oneindige zee van Facebookgroepen speciaal voor ouders. Deze groepen zijn een bron van steun, advies, en soms van verrassende meningen. Onlangs stuitte ik op een post die me diep aan het denken zette. Een moeder deelde haar onconventionele opvoedstrategie: “Ik leer mijn kinderen dat ze terug mogen slaan als ze worden geslagen.” Dit prikkelde mijn nieuwsgierigheid enorm. Wat vonden andere ouders hiervan?
De verrassende consensus
Na het doorspitten van meer dan 150 reacties, kwam ik tot een verrassende conclusie. Het merendeel van de ouders leek het eens te zijn met de aanpak van de moeder. Dit zette me aan het denken. Het druist in tegen alles wat ik geloofde over opvoeding en het hanteren van conflicten. Moesten kinderen dan niet leren om conflicten vreedzaam op te lossen? Maar terwijl ik erover nadacht, doemde een moeilijke vraag op: “Wat zou ik doen als iemand mijn kinderen zou slaan?”
Een les uit het verleden
Deze vraag nam me mee terug naar de tijd toen onze tweeling nog naar de kinderopvang ging. We hadden hen keer op keer ingeprent dat slaan en bijten onacceptabel gedrag was. Deze boodschap leek goed ontvangen te worden; het ongewenste gedrag stopte toen ze naar de peuterklas gingen.
We hadden het gevoel dat we onze kinderen succesvol de waarde van vriendelijkheid en respect voor anderen hadden bijgebracht. Maar nu, geconfronteerd met de realiteit van opgroeiende kinderen, vroeg ik me af of onze aanpak nog steeds stand zou houden.
Onze filosofie in de praktijk
Met onze tweeling op de drempel van zes jaar, benadrukken we dagelijks het belang van communicatie. “Als je het ergens niet mee eens bent, praat dan,” zeggen we. “En als je geen zin hebt om te praten, loop dan weg.” Maar eerlijk gezegd, ik weet niet hoe ik zou reageren als een van mijn kinderen thuis zou komen met het verhaal dat ze geslagen zijn door een ander kind. Toch klamp ik me vast aan ons principe van praten als oplossing.
Een herinnering voor ons allemaal
Misschien is het tijd dat wij, als ouders, ons herinneren aan de lessen die we onze kinderen leerden toen ze nog peuters waren. Slaan is niet de oplossing. In plaats van kinderen te leren terug te slaan, zouden we hen moeten blijven onderwijzen over het belang van dialoog en het vreedzaam oplossen van conflicten.
Het is cruciaal dat we de waardevolle lessen van de kinderopvang niet vergeten en blijven streven naar een opvoeding die kinderen leert over respect, empathie, en effectieve communicatie.