Herbruikbare drinkflessen zijn tegenwoordig razend populair. Ze zijn handig, duurzaam en vaak een stijlvolle accessoire. Maar hoe hygiënisch is zo’n fles eigenlijk? Zonder dat je het doorhebt, kunnen speeksel, voedselresten en bacteriën zich ophopen en miljoenen micro-organismen vormen. Wat betekent dit voor je gezondheid? Microbioloog Wilma Hazeleger van Wageningen University & Research legt uit hoe belangrijk het is om je fles goed schoon te houden.
Bacteriën in je drinkfles: meer dan je denkt
Bacteriën zijn overal, en het is onmogelijk om ze helemaal te vermijden. Toch kan een slecht gereinigde drinkfles een broedplaats worden voor miljoenen bacteriën. Hazeleger legt uit: „Als je drinkt, raakt de fles je mond, en zo komt er speeksel in het water. Speeksel bevat voedingsstoffen, en als je bijvoorbeeld net hebt gegeten, kunnen daar extra voedingsresten in zitten. Dat geeft bacteriën de perfecte voedingsbodem om zich snel te vermenigvuldigen.”
Niet alleen blijven bacteriën in het water, ze vestigen zich ook op moeilijk te bereiken plekken in de fles, zoals de onderkant. „Daar kunnen ze een biofilm vormen, een beschermend laagje waarin bacteriën dicht op elkaar zitten. Dit maakt ze veel lastiger te verwijderen, zelfs als je de fles alleen even omspoelt,” aldus Hazeleger. Zo’n biofilm kun je soms herkennen aan een gekleurd randje, zoals zwart of roze.
Miljoenen bacteriën in een week
Hoeveel bacteriën kun je verwachten in een niet gereinigde fles? Volgens Hazeleger kan het oplopen tot wel 10 tot 100 miljoen bacteriën per milliliter na een week. Dit klinkt schrikbarend, maar ze stelt gerust: „Het zijn meestal je eigen bacteriën, dus ze zijn niet direct gevaarlijk. Maar het wordt een ander verhaal als je bijvoorbeeld de fles van iemand anders gebruikt. Als diegene verkouden is, kan dat gemakkelijk worden overgedragen.”
Dagelijkse schoonmaak is essentieel
Hazeleger benadrukt het belang van regelmatig schoonmaken. „Idealiter maak je je drinkfles elke dag schoon. Gebruik water, zeep en een borstel, en vergeet de randjes niet, want daar kan zich ook een biofilm vormen. Wees niet bang om wat kracht te gebruiken en vergeet vooral de dop niet,” adviseert ze.
Door je fles goed schoon te houden, voorkom je dat bacteriën zich ophopen en zorg je voor een hygiënisch gebruik. Dat is niet alleen beter voor je gezondheid, maar verlengt ook de levensduur van je fles.
Wat is jouw routine voor het schoonmaken van je drinkfles? Laat het ons weten in de reacties op Facebook!