Qatar heeft een krachtige waarschuwing afgegeven aan de Europese Unie. Het Golfstaatje overweegt te stoppen met het leveren van vloeibaar aardgas (lng) aan de EU als lidstaten een nieuwe wet strikt gaan handhaven. Deze wet, bedoeld om dwangarbeid en milieuschade in toeleveringsketens aan te pakken, zou volgens de Qatarese minister van Energie, Saad al-Kaabi, desastreuze gevolgen hebben voor de inkomsten van zijn land.
De nieuwe regelgeving, genaamd Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), verplicht bedrijven die actief zijn in de Europese Unie om hun toeleveringsketens grondig te controleren. Ze moeten nagaan of er gebruik wordt gemaakt van dwangarbeid of dat er sprake is van milieuschade. Indien dergelijke praktijken worden vastgesteld, moeten de bedrijven corrigerende maatregelen nemen. Overtredingen kunnen leiden tot boetes die oplopen tot 5 procent van de wereldwijde omzet van de betrokken bedrijven.
Minister dreigt met harde maatregelen
āAls het zo is dat ik 5 procent van mijn gegenereerde inkomsten verlies door naar Europa te gaan, ga ik niet naar Europa. Ik bluf niet,ā verklaarde minister al-Kaabi in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Hij benadrukte dat dergelijke boetes directe impact hebben op zowel het staatsbedrijf QatarEnergy als op de inkomsten van de staat Qatar. āDit is geld van het volk, dus ik kan dat soort geld niet verliezen – en niemand zou het accepteren om dat soort geld te verliezen.ā
Volgens al-Kaabi zou QatarEnergy met de invoering van de nieuwe wet 100.000 bedrijven moeten controleren. Dit zou het bedrijf dwingen om enorme personeelsuitbreidingen te doen of forse investeringen te maken in externe controlemechanismen. Hij dringt er bij de EU op aan de wet grondig te herzien, omdat de impact volgens hem niet in verhouding staat tot de beoogde doelen.
EU steeds afhankelijker van lng
De afhankelijkheid van de EU van lng uit Qatar is de afgelopen jaren toegenomen. Sinds de invasie van OekraĆÆne door Rusland in februari 2022 zoeken Europese landen koortsachtig naar alternatieven voor Russisch aardgas. Deze situatie heeft geleid tot een stormloop op lng, met als gevolg een prijsexplosie. Tankers met lng die aanvankelijk op weg waren naar AziĆ«, wijzigden hun koers naar Europa vanwege de hogere prijzen die hier worden geboden.
Qatar, een van de grootste exporteurs van vloeibaar aardgas ter wereld, heeft zijn positie in Europa versterkt. Tegelijkertijd probeert het land ook zijn rol in Aziƫ te vergroten, waar het geconfronteerd wordt met toenemende concurrentie van de Verenigde Staten, de grootste lng-leverancier ter wereld.
Amerikaanse politiek beĆÆnvloedt lng-markt
Ondertussen speelt ook de Amerikaanse politiek een rol in de dynamiek op de wereldwijde lng-markt. De verkozen president Donald Trump heeft beloofd om de door president Biden ingevoerde beperkingen op lng-exportvergunningen onmiddellijk op te heffen zodra hij zijn ambt opnieuw opneemt. Deze beperkingen, die in januari 2024 werden ingesteld, zijn bedoeld om de economische en milieueffecten van lng-export te evalueren.
Volgens minister van Energie Jennifer Granholm wijst het onderzoek naar de gevolgen van lng-export uit dat de huidige aanpak niet duurzaam is. āDe belangrijkste conclusie is dat een business-as-usual-aanpak niet raadzaam is,ā aldus Granholm. Ze waarschuwde dat een verdere uitbreiding van lng-export kan leiden tot een dramatische toename van broeikasgasuitstoot en hogere energieprijzen voor Amerikaanse consumenten.
Qatar zet expansie voort
Ondanks de onzekerheden in de markt, toont Qatar zich vastberaden om zijn lng-capaciteit fors uit te breiden. Minister al-Kaabi liet weten dat het land van plan is om zijn jaarlijkse productie te verhogen van 77 miljoen ton naar 142 miljoen ton in 2027. Hij maakte duidelijk dat Qatar niet afhankelijk is van Amerikaanse beslissingen en dat het land zijn eigen strategie blijft volgen.
Met de aanhoudende spanningen tussen duurzaamheidseisen en economische belangen staat de EU voor een moeilijke keuze. Moet de regio vasthouden aan haar principes, of risicoās nemen die kunnen leiden tot verstoringen in de energievoorziening?
Wat vind je van deze ontwikkelingen laat het ons weten in de reacties op Facebook.