Tijdens een verkeerscontrole in Zuid-Limburg is een bestuurder aangehouden met een openstaande boete van maar liefst 6,2 miljoen euro. Dit blijkt geen vergissing te zijn, bevestigen zowel de FOD Financiën als het parket van Limburg. De politie-actie vond plaats op verschillende locaties, waaronder de N80 in Hasselt richting Sint-Truiden en in Alken richting Hasselt. Naast de lokale politiezones was ook de mobiele brigade van de douane betrokken, die voertuigen controleerde met behulp van nummerplaatscanners.
Een gigantische boete zonder fouten
Het gaat om een verbijsterend bedrag, wat aanvankelijk leidde tot speculaties over een mogelijk administratieve fout. Echter, na zorgvuldig onderzoek concludeerden de FOD Justitie en FOD Financiën dat er geen sprake is van een vergissing. De bestuurder in kwestie had een boete openstaan van precies 6.238.607 euro, een bedrag dat door de rechtbank was opgelegd in het kader van een strafrechtelijke veroordeling.
Francis Adyns, woordvoerder van FOD Financiën, legt uit: “De FOD Justitie stuurt ons gegevens over penale boetes die nog niet zijn betaald. Dat gaat vaak om verkeersovertredingen, maar ook om boetes die voortkomen uit strafzaken. Wij hebben de expertise en middelen om die boetes te innen.”
Gerichte aanpak tijdens controles
De douanebrigade maakt gebruik van technologie om voertuigen met openstaande boetes op te sporen. Deze voertuigen worden door motoragenten uit het verkeer gehaald. Zo ook in dit geval, waarbij de automobilist bewust aan de kant werd gezet vanwege de torenhoge boete. Het bedrag is toegekend in een rechtszaak waarbij de bestuurder schuldig werd bevonden aan onder andere belastingfraude en witwassen.
Adyns benadrukt: “Het is dan aan ons om alle wettelijke middelen in te zetten om de boete te laten betalen.” De bestuurder kreeg 30 dagen de tijd om het bedrag te voldoen. Omdat een betaling van meer dan 6 miljoen euro ter plekke vrijwel onmogelijk is, blijft het voertuig voorlopig aan de kant staan. Indien het bedrag niet binnen de gestelde termijn wordt voldaan, zal het voertuig in beslag worden genomen en verkocht.
Achtergrond van de straf
De automobilist werd in 2016 veroordeeld voor valsheid in geschrifte, belastingfraude en witwassen. Naast een gevangenisstraf van vier jaar, deels voorwaardelijk, werd ook een bijzondere verbeurdverklaring van meer dan 6 miljoen euro opgelegd. Dit verklaart het uitzonderlijk hoge boetebedrag dat tijdens de controle naar boven kwam.
Andere overtredingen tijdens de controle
Naast deze opmerkelijke boete werden tijdens de verkeerscontrole ook tal van andere overtredingen vastgesteld. In totaal werd er voor ongeveer 18.000 euro aan ‘normale’ boetes uitgedeeld. Het betrof onder andere bestuurders die reden met rode diesel, voertuigen die niet waren gekeurd of ingeschreven, en mensen die onder invloed van drugs achter het stuur zaten.
Van de gecontroleerde bestuurders bleken er 13 onder invloed van drugs te zijn, wat leidde tot directe intrekking van hun rijbewijzen. Drie personen hadden geen geldig rijbewijs, en één bestuurder kreeg zelfs een levenslang rijverbod opgelegd. Verder werden er ook boetes uitgedeeld voor gsm-gebruik achter het stuur, en zeven voertuigen werden ter plekke getakeld.
Wat vind jij van deze torenhoge boete en de aanpak van de autoriteiten? Laat het ons weten door een reactie achter te laten op Facebook!