Bewoners van zorginstellingen in Amersfoort, Baarn, Soest, De Bilt en Driebergen worden binnenkort geconfronteerd met een ingrijpende verandering in hun dagelijkse routine. Zorgorganisatie Silverein heeft aangekondigd dat de restaurants, waar bewoners dagelijks samenkomen voor een kop koffie, thee of een borrel, zullen verdwijnen. Deze gezellige ontmoetingsplekken worden vervangen door automaten, tot grote onvrede van zowel de bewoners als hun familieleden.
De aankondiging van Silverein heeft een golf van verontwaardiging veroorzaakt. Voor velen is het restaurant een belangrijk onderdeel van het sociale leven binnen de zorginstellingen, een plek waar dagelijkse rituelen plaatsvinden en contacten worden onderhouden. De angst leeft dat met het verdwijnen van deze ontmoetingsplaatsen ook het sociale aspect van het leven in de zorginstellingen zal afnemen.
Annette van Poppelen uit Soest was geschokt toen ze hoorde dat haar 89-jarige moeder, die woont in verpleeghuis Molenschot, binnenkort afhankelijk zal zijn van een automaat voor haar dagelijkse kopje koffie en een traktatie. “Hoe kun je mensen op deze manier behandelen?”, vraagt ze zich af. Voor haar moeder, die niet meer zelfstandig kan staan en moeite heeft met het gebruik van een bankpas, betekent deze verandering een groot verlies aan zelfstandigheid en plezier.
Proefperiode zonder perspectief
Na een proefperiode van vier maanden zal het nieuwe systeem worden uitgerold voor alle bewoners van Silverein, inclusief die in de omliggende plaatsen zoals Amersfoort, Baarn en Driebergen. Van Poppelen maakt zich grote zorgen over de impact van deze beslissing. Ze vreest dat het verdwijnen van het restaurant het laatste beetje vreugde en waardigheid van de bewoners wegneemt. Vooral omdat veel van hen afhankelijk zijn van het personeel om hun dagelijkse rituelen uit te voeren.
Tijdens bewonersbijeenkomsten afgelopen week werd het nieuws aan de bewoners en hun families medegedeeld. Silverein gaf aan dat de restaurants verliesgevend zijn en daarom niet langer aantrekkelijk voor externe exploitanten. Woordvoerster Thilly Verhoeven benadrukte dat de organisatie heeft onderzocht hoe ze een eigentijds restaurantconcept konden ontwikkelen, maar de uiteindelijke keuze om over te stappen naar automaten was volgens haar financieel noodzakelijk.
Kritiek op de nieuwe ontmoetingspleinen
Silverein stelt dat de nieuwe ontmoetings- en activiteitenpleinen beter aansluiten bij de wensen van de doelgroep en financieel haalbaarder zijn. Het idee is dat bewoners op deze pleinen kunnen deelnemen aan activiteiten die rond eten en drinken draaien, zoals een Spaanse middag. Dit moet volgens de organisatie een modern en aantrekkelijk alternatief zijn voor de traditionele restaurants.
Toch zijn niet alle betrokkenen overtuigd van deze aanpak. Marc Seegers, wiens moeder ook in Molenschot woont, heeft scherpe kritiek op de uitleg van Silverein. “Dit is niets anders dan een bezuinigingsmaatregel die wordt verkocht als iets positiefs”, zegt hij. Voor hem voelt het zogenaamde ontmoetings- en activiteitenplein als een loze term zonder enige concrete invulling. “Hoe je dit met droge ogen kunt verkopen, gaat mij echt te boven”, voegt hij eraan toe.
Ouderenbonden luiden de noodklok
De zorgen van de bewoners en hun families worden gedeeld door belangenorganisaties zoals de ouderenbond ANBO-PCOB. Eline Maarse, woordvoerster van de ouderenbond, benadrukt het belang van ontmoetingsplekken voor ouderen. “Juist onder het genot van een hapje komen mensen met elkaar in gesprek. Bij bezuinigingen is het van groot belang dat ouderen zelf kunnen meebeslissen over zulke ingrijpende veranderingen”, aldus Maarse. Ze vindt dat er veel meer aandacht moet komen voor de sociale impact van dit soort beslissingen op de bewoners.
Annette van Poppelen hoopt dat het besluit van Silverein om de restaurants te sluiten nog wordt teruggedraaid, maar ze vreest dat dit ijdele hoop is. Het restaurantpersoneel is per 1 januari 2025 boventallig verklaard, wat betekent dat de kans op een terugkeer van het restaurant klein is. “Het is gewoon inhumaan om in een bejaardentehuis personeel te vervangen door een machine. Dit project heeft slechts één doel: bezuinigingen. En dat gaat ten koste van het welzijn van onze ouderen”, concludeert Van Poppelen met spijt.
Wat vind jij? Is het vervangen van restaurants door automaten een onvermijdelijke bezuiniging, of moet het sociale aspect van zorginstellingen voorop blijven staan? Laat het ons weten door een reactie op Facebook achter te laten.