In de woning van Desi Bouterse in Leonsberg heeft zaterdag een emotioneel afscheid plaatsgevonden. De Surinaamse ex-legerleider, 79 jaar oud, werd herdacht door familie, vrienden en politieke aanhangers. Gekleed in militair tenue en met zijn kenmerkende zonnebril lag Bouterse opgebaard in een open kist. De ceremonie werd live uitgezonden door D-TV Express, een zender die bekendstaat om haar loyaliteit aan Bouterse. Het eerbetoon omvatte het plaatsen van een Surinaamse vlag op de kist door oud-militairen, die werden bijgestaan door vier inheemse mannen in traditionele kleding. Dit markeerde het begin van een rouwstoet die de voormalige leider naar het partijcentrum van zijn Nationale Democratische Partij (NDP) bracht, een rit van 40 kilometer.
Militaire symboliek tijdens de rouwstoet
De rouwstoet door de hoofdstad Paramaribo trok duizenden toeschouwers. Velen waren gekleed in militair tenue of camouflagekleding, een duidelijke verwijzing naar de militaire achtergrond van Bouterse.
Motorrijders en mannen met gezichtsbedekkende maskers voegden zich bij de stoet, die herinneringen opriep aan zijn machtsgreep in 1980. Oud-president Jules Wijdenbosch was ook aanwezig en prees Bouterse’s inzet voor Suriname, ondanks de fouten die hij heeft gemaakt. „Hij heeft zijn best gedaan,” verklaarde Wijdenbosch in een interview met D-TV Express.
Langs de route stonden mensen in paarse partijkleuren om de ex-legerleider de laatste eer te bewijzen. Bij verschillende ministeries en overheidsgebouwen hing de vlag halfstok, een besluit van de regering. Ook het Hof van Justitie toonde dit gebaar van rouw, hoewel ditzelfde instituut in december 2022 besliste dat Bouterse twintig jaar celstraf moest uitzitten voor zijn rol in de Decembermoorden van 1982.
Een stoet begeleid door motorfietsen en helikopters
De indrukwekkende rouwstoet, bestaande uit tientallen voertuigen, werd begeleid door motorfietsen en zelfs helikopters. Langs de route zongen verpleegkundigen bij ’s Lands Hospitaal spontaan het partijlied van de NDP: „Tide, tamara, we strey go moro fara” (Vandaag, morgen, we gaan door met de strijd).
Bij het Onafhankelijkheidsplein, in de buurt van het presidentieel paleis en de Nationale Assemblée, hingen de vlaggen eveneens halfstok. Hoewel de stoet vertraging opliep door de vele nieuwsgierigen die een laatste blik wilden werpen op Bouterse, bereikte het gezelschap uiteindelijk het partijcentrum. Hier vond een ceremonie plaats met toespraken en de mogelijkheid voor aanhangers om afscheid te nemen van hun erevoorzitter.
Een beladen nalatenschap
Veel aanhangers van de NDP verzamelden zich ook bij het Plein van de Revolutie, een historische plek die symbool staat voor de militaire coup van 1980. Bouterse was een van de zestien sergeanten die destijds de macht grepen. Zijn nalatenschap blijft echter complex.
Als couppleger, dictator, president en partijleider drukte hij een grote stempel op de Surinaamse geschiedenis. Tegelijkertijd werd hij veroordeeld als drugshandelaar en verantwoordelijk gehouden voor de Decembermoorden, waarvoor hij in 2022 een celstraf van twintig jaar kreeg opgelegd. Begin 2023 verdween Bouterse van de radar, vermoedelijk om aan zijn straf te ontkomen.
In het mortuarium namen ook drie van zijn medeveroordeelden afscheid van hem. Ernst Gefferie, Stephanus Dendoe en Benny Brondenstein, die hun straffen wel uitzitten, waren aanwezig, aldus de Surinaamse nieuwswebsite Starnieuws. Het blijft onduidelijk of en waarom het Openbaar Ministerie hiervoor toestemming gaf.
Met deze ceremonie komt een hoofdstuk in de Surinaamse geschiedenis ten einde, maar de verdeeldheid over Bouterse’s nalatenschap zal nog lange tijd voortleven. Wat vind jij van dit eerbetoon aan een controversiële leider? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.