1. Verlopen boodschappen
2. Oude sponzen/vodden/handdoeken
3. Oude tijdschriften
4. Onvolledige (bord)spellen
5. Extra nutteloze of kapotte kabels
6. Dode planten
7. Brillen met niet-passende lenzen
8. Individuele sokken
9. Schoenendozen
10.Verlopen medicijnen
11.Duplicatie in de gereedschapskist
12.Onnodige (of kapotte) hangers
13.Dekbedovertrekken die niet meer passen
14.Afgebroken servies
15.Bekraste teflonpannen
16.Gedroogd of verlopen make-upgerei
17.Kaarsenstompjes
18.Oude bonnen
19.Ongebruikte telefoonhoesjes
20.Reeds betaalde rekeningen
Gooi oud afval weg aan het begin van het jaar
Hoewel het opruimen van je appartement een groot project lijkt, kan het een gevoel van zelfvertrouwen en succes opleveren. Volgens het American Cleaning Institute beschouwen mensen de voorjaarsschoonmaak vaak als een vaste, terugkerende gebeurtenis. Het bevrijdende gevoel van het wegwerken van oude lasten aan het einde van het jaar bereidt je voor op een lichte start van het nieuwe jaar.
Opruimen: niet alleen fysiek, maar ook mentaal
Een grondige schoonmaakbeurt heeft niet alleen fysieke voordelen. Het is bewezen dat het ook gunstig is voor je geestelijke gezondheid. Volgens onderzoek van het American Cleaning Institute zijn er drie belangrijke voordelen:
Een last wordt opgeheven:
Klinisch psycholoog dr. Holly Schiff legt uit dat het loslaten van oude spullen een last van je schouders haalt, waardoor je je kunt concentreren op nieuwe projecten en uitstelgedrag kunt voorkomen.
Minder nervositeit en angstgevoelens:
Opruimen vermindert angstgevoelens doordat je letterlijk en figuurlijk ruimte creëert. Het loslaten van overbodige spullen zorgt ervoor dat je je vrijer voelt, volgens geestelijke gezondheidszorgprofessional CodyAnn McGovern.
Neem de controle over het leven terug:
Het organiseren en opruimen geeft je de controle over wat je wel en niet bewaart. Vooral na onvoorspelbare tijden brengt het een gevoel van harmonie en ritme in je leven, wat gunstig is voor je mentale welzijn.
Gouden regels bij het opruimen van je appartement
Opruimen kan bevrijdend zijn, maar het moet gestructureerd gebeuren. Houd je aan deze twee gouden regels:
Overdrijf jezelf niet:
Maak van de opruimbeurt een ritueel, maar concentreer je op kleine projecten. Stel bijvoorbeeld dagelijkse timers in en integreer kleine opruimtaken in je dagelijks leven. Vraag ook hulp aan anderen om de taak minder overweldigend te maken.
Concentreer je niet alleen op opruimen:
Vergeet niet om naast het opruimen ook andere activiteiten te doen die goed zijn voor je geestelijke gezondheid. Lange wandelingen in de natuur en tijd doorbrengen met vrienden bij daglicht zijn essentieel voor een gebalanceerd leven. Zo creëer je niet alleen een opgeruimd huis, maar ook een rustige geest.