Mark Rutte, de kersverse secretaris-generaal van de NAVO, heeft tijdens zijn eerste grote toespraak een alarmerende boodschap afgegeven. Volgens hem staan we aan de vooravond van een cruciale periode waarin de wereldwijde veiligheid onder grote druk staat. Hij riep de inwoners van NAVO-landen op om zich mentaal voor te bereiden op een mogelijk conflict en benadrukte de noodzaak om fors meer te investeren in defensie. “We zijn niet klaar voor wat er de komende vier of vijf jaar op ons afkomt,” aldus Rutte.
De meest zorgwekkende veiligheidssituatie ooit
Rutte sprak met klem over de huidige veiligheidssituatie en noemde deze “zonder twijfel de ergste in mijn leven”. Hij verwees naar de oorlog in Oekraïne, de inmenging van Noord-Koreaanse strijdkrachten aan Russische zijde en de toenemende spanningen wereldwijd. Volgens Rutte bereidt Rusland zich voor op een langdurige confrontatie, niet alleen met Oekraïne, maar ook met de NAVO-landen.
“Rusland, China, Noord-Korea en Iran werken samen om Noord-Amerika en Europa te verzwakken,” zei hij. Deze landen streven er volgens hem niet naar om een rechtvaardigere wereldorde te creëren, maar proberen enkel hun eigen invloed te vergroten. “Ze testen ons. En de rest van de wereld kijkt toe.”
Dreiging uit Rusland en China groeit
De ontwikkelingen in China baren Rutte eveneens zorgen. Hij wees op de exponentiële groei van het Chinese kernwapenarsenaal, dat zonder transparantie of beperkingen plaatsvindt. “We zijn niet in oorlog, maar er is zeker geen vrede,” voegde hij toe. Hoewel er momenteel geen directe militaire dreiging voor de 32 NAVO-landen is, is dat volgens Rutte slechts een kwestie van tijd als we niet ingrijpen.
Hij waarschuwde dat de gebeurtenissen in Oekraïne ons niet koud mogen laten. “Wat daar gebeurt, kan hier ook gebeuren. Het gevaar komt met volle snelheid op ons af.” Zijn boodschap was duidelijk: “We mogen niet wegkijken. We moeten dit onder ogen zien en actie ondernemen voordat het te laat is.”
‘Sneller en feller zijn’
De NAVO-chef sprak vol overtuiging over de rol die de NAVO moet spelen in het voorkomen van een volgende grote oorlog op NAVO-grondgebied. Om dat te bewerkstelligen, is een snelle en ingrijpende koerswijziging nodig. “We moeten allemaal sneller en feller zijn. Het is tijd om ons geestelijk voor te bereiden op oorlog,” zei hij.
Een van de belangrijkste speerpunten die Rutte aandroeg, is de noodzaak om veel meer te investeren in defensie. Dat geld is volgens hem essentieel om zowel een afschrikkende werking te creëren als om vrede op de lange termijn te herstellen. “We zijn niet waar we willen zijn,” aldus Rutte. Hij waarschuwde dat NAVO-landen dreigen achter te lopen op Rusland en China als er niet snel actie wordt ondernomen.
Steun van burgers onmisbaar
Rutte erkende dat de steun van de inwoners van de NAVO-landen cruciaal is om deze veranderingen door te voeren. “Het zijn uw stemmen en acties die onze toekomstige veiligheid zullen bepalen,” sprak hij richting de bevolking. Hij benadrukte dat politici beslissingen nemen als het nodig is, maar dat uitvoering alleen mogelijk is als burgers die beslissingen steunen. “Het ligt in uw handen,” zei Rutte nadrukkelijk.
Aan het einde van zijn toespraak ging Rutte in op de financiering. Meer geld voor defensie betekent volgens hem niet dat het budget van sociale zekerheid, gezondheidszorg of pensioenen wordt aangetast. Hij pleitte ervoor om middelen uit andere bronnen te halen. “Wat ik wil, is dat we uiteindelijk dat geld bij elkaar krijgen.”
Een fundamentele keuze
De keuze die voor ons ligt, is volgens Rutte fundamenteel. “We kunnen besluiten om niets te doen, maar dan lopen we grote risico’s. Als we wel handelen, kunnen we onszelf op lange termijn verdedigen,” stelde hij. Zijn boodschap aan Nederland en de rest van de NAVO is helder: “Als we nu niet opschieten, lopen we de komende vier tot vijf jaar een heel groot risico.”
De nieuwe NAVO-leider heeft zijn zorgen openlijk uitgesproken en vraagt om snelle en krachtige actie. De vraag blijft of de NAVO-landen en hun inwoners gehoor zullen geven aan zijn dringende oproep.