Uit onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat minder dan 25% van de Nederlanders een noodpakket in huis heeft. De laatste tijd is de noodzaak van goede voorbereiding op noodsituaties steeds vaker onderwerp van gesprek. Heb jij bijvoorbeeld contant geld of spullen voor noodgevallen bij een stroomuitval of een overstroming? Het is tijd om stil te staan bij wat jij nodig hebt om voorbereid te zijn.
Waarom een noodpakket essentieel is
Steeds meer Nederlanders worden zich bewust van de risico’s van extreme weersomstandigheden zoals stormen, droogte of overstromingen. Dit is niet zonder reden: meer dan de helft van de bevolking woont in een gebied met een verhoogd overstromingsrisico. Het Rode Kruis benadrukt al jaren het belang van een noodpakket. “We moeten niet bang worden, maar goed voorbereid zijn,” zegt Nicole van Batenburg, persvoorlichter bij het Rode Kruis.
Daarnaast adviseerden Nederlandse banken onlangs om contant geld in huis te hebben. Zelfs premier Mark Rutte heeft zich in zijn rol bij de NAVO uitgesproken over mogelijke dreigingen. Het is duidelijk dat voorbereid zijn op rampscenario’s relevanter is dan ooit.
Wat hoort er in een noodpakket?
Een noodpakket kun je eenvoudig zelf samenstellen. Het Rode Kruis heeft een checklist gemaakt van wat je nodig hebt. Veel van deze spullen heb je waarschijnlijk al in huis, zoals waxinelichtjes, een zaklamp of een zakmes. Koop voorverpakte noodpakketten alleen als ze goed passen bij jouw situatie; sommige bevatten overbodige en dure extra’s zoals waterfilters.
Volgens het Rode Kruis zijn dit de belangrijkste items:
– Dichte flessen water (3 liter per persoon voor 3 dagen)
– Lang houdbaar voedsel
– Hygiëneproducten, zoals toiletpapier en zeep
– Belangrijke documenten zoals kopieën van ID-kaarten en verzekeringspassen
– Warmhouddekens
– EHBO-kit
– Powerbank
– Waterdicht verpakte lucifers
– Zaklamp met extra batterijen
– Radio op batterijen
– Contant geld (minimaal €50)
Nicole van Batenburg benadrukt: “Het belangrijkste is dat je eerst voor je eigen veiligheid zorgt. Maar houd ook rekening met familie, vrienden en buren die misschien extra hulp nodig hebben.”
Tips voor een goed noodpakket
Bewaar je noodpakket op een hoge plek, zodat het veilig is bij overstromingen. Controleer regelmatig de houdbaarheid van voedsel en batterijen, en zorg dat je weet hoe de radio werkt voordat je deze echt nodig hebt. Voeg persoonlijke benodigdheden toe, zoals medicijnen, babyvoeding of dierenvoer. Reservesleutels en een opvouwbare jerrycan zijn ook praktische aanvullingen.
“Zorg dat je voorbereid bent op alle seizoenen,” voegt Van Batenburg toe. “Ook extreme hitte kan een noodsituatie zijn.”
Ga je op vakantie? Overweeg een klein noodpakket mee te nemen. Dit is vooral handig in landen met extreme weersomstandigheden. Een compacte tas met de juiste spullen kan veel problemen voorkomen.
Laat het ons weten in de reacties op Facebook: hoe goed ben jij voorbereid op een noodsituatie?