In de winter hebben vogels het zwaar. Er is minder voedsel beschikbaar en dat zorgt ervoor dat veel mensen hun tuinen en balkons omtoveren tot voederplaatsen. Vetbollen, strooivoer en pindasilo’s worden enthousiast opgehangen. Maar recent onderzoek toont aan dat veel van het commerciële vogelvoer pesticiden bevat. Deze schadelijke stoffen kunnen op de lange termijn ernstige gevolgen hebben voor vogels. Hoe kun jij ervoor zorgen dat de vogels in jouw buurt gezond de winter doorkomen?
Pesticiden in vogelvoer: een stille bedreiging
Uit onderzoek van Pesticide Action Network (PAN) blijkt dat zowel biologisch als niet-biologisch vogelvoer sporen van pesticiden bevat. Van de negen geteste soorten werd in meerdere gevallen insecticiden aangetroffen. Deze stoffen worden gebruikt om insecten te bestrijden, maar ze hebben een verontrustend effect op vogels. Volgens Margriet Mantingh, voorzitter van PAN, zijn de gevolgen vooral op de lange termijn merkbaar.
Mantingh licht toe: “De stoffen kunnen invloed hebben op de voortplanting en ontwikkeling van vogels. Ze sterven er niet direct door, maar hun vruchtbaarheid kan ernstig worden aangetast.” Hoewel fabrikanten erkennen dat er pesticiden in hun producten kunnen zitten, benadrukken zij dat de hoeveelheden volgens hen ongevaarlijk zijn. Toch blijft het risico bestaan.
Wat kun je veilig aan vogels voeren?
Steeds minder vogels komen voor in onze tuinen. De afname van bijvoorbeeld huismussen wordt in verband gebracht met voedseltekorten en het verdwijnen van insecten. Of pesticiden daarin een directe rol spelen, is niet volledig bewezen, maar het is verstandig om op zeker te spelen. PAN en de Vogelbescherming adviseren om vooral biologisch voer te gebruiken of zelf vogelvoer te maken.
Wat wel geschikt is voor vogels:
– Biologisch vogelvoer speciaal voor tuinvogels.
– Strooivoer op voederplanken of direct op de grond.
– Fruit, zoals een appel met pindakaas.
– Ongebrande, ongezouten pinda’s (in een pindasilo).
– Vetproducten voor vogels (let op: hang deze niet in de volle zon).
Wat je beter kunt vermijden:
– Zout voedsel, zoals brood.
– Melk, dit is slecht voor hun spijsvertering.
– Vetbollen of pinda’s in plastic netjes, omdat deze gevaarlijk zijn voor hun poten.
– Boter of margarine; dit werkt laxerend.
– Gekookte etensresten, die snel bederven.
– Te veel voeren, dit kan ongedierte aantrekken.
Door bewust te kiezen, maak je jouw tuin niet alleen aantrekkelijker voor vogels, maar bescherm je ze ook tegen mogelijke risico’s.
Zelf vetbollen maken: een veilige optie
Een goed alternatief voor commercieel voer is het zelf maken van vetbollen. Dit is eenvoudig en kost weinig tijd. Smelt kokosvet of ongezouten frituurvet in een pan en meng hier een biologisch zadenmengsel door. Je kunt ook extra ingrediënten toevoegen, zoals rozijnen of meelwormen. Laat het mengsel iets afkoelen en giet het in een leeg blikje of glas. Steek er een stevig touw in en laat het vet volledig uitharden. Daarna kun je de vetbol gemakkelijk ophangen. Deze zelfgemaakte vetbollen zijn niet alleen vrij van pesticiden, maar ook goedkoper en leuk om te maken.
Voedseltekort: niet alleen een winterprobleem
Hoewel de winter de grootste uitdaging vormt, hebben vogels het hele jaar door moeite om aan voldoende voedsel te komen. Vooral in stedelijke gebieden is dat een probleem. Naar schatting is inmiddels 80 procent van de insecten verdwenen. Dat betekent dat vogels steeds minder natuurlijke voedselbronnen hebben, wat hun voortbestaan bemoeilijkt.
Met een beetje hulp kun jij ervoor zorgen dat vogels beter kunnen overleven. Of het nu winter is of zomer, door biologisch en veilig voer aan te bieden, draag je bij aan het beschermen van de tuinvogelpopulatie.
Hoe help jij vogels gezond de winter door? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.