Heb je vermogen op de bank en kinderen? Dan kan het fiscaal voordelig zijn om hen geld te schenken voordat je overlijdt. Hierdoor slinkt je vermogen, waardoor je kinderen uiteindelijk minder erfbelasting betalen. En misschien wel net zo belangrijk: je kunt zelf nog meegenieten van de hulp die je hen op deze manier biedt. De erfbelastingtarieven en schenkingsregels zijn bijgewerkt naar de cijfers van 2025. In dit artikel lees je alles over de mogelijkheden en voorwaarden.
Hoeveel mag je jaarlijks schenken?
Hoewel de jubelton inmiddels is afgeschaft, mag je jaarlijks nog steeds kleinere bedragen belastingvrij schenken. In 2025 is dit bedrag vastgesteld op 6.713 euro per kind. Dit bedrag wordt elk jaar iets verhoogd. Daarnaast kun je ervoor kiezen om eenmalig een groter bedrag te schenken. Voor 2025 is deze vrijstelling verhoogd naar 32.195 euro. Dit bedrag mag vrij besteed worden, bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning of een verbouwing. Zelfs zonder de jubelton kun je zo bijdragen aan de financiële toekomst van je kinderen.
Voorwaarden voor eenmalige schenking
Bij een eenmalige schenking zijn er wel enkele voorwaarden. Het kind, of diens partner, moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Ook mag je in hetzelfde jaar niet óók de jaarlijkse vrijstelling van 6.713 euro schenken. Bovendien geldt bij gescheiden ouders dat de Belastingdienst de schenkingen van beide ouders bij elkaar optelt. Zorg er dus voor dat je het vrijgestelde bedrag niet overschrijdt.
Hoger bedrag mogelijk bij dure studie
Volgt je kind een dure studie die minimaal 20.000 euro per jaar kost? Dan mag je in 2025 eenmalig 67.064 euro belastingvrij schenken. Deze schenking is specifiek bedoeld om bij te dragen aan de studiekosten en geeft je kind meer ademruimte tijdens deze intensieve en kostbare periode.
Zijn deze schenkingen echt belastingvrij?
Het is goed om te weten dat sommige schenkingen alsnog meetellen voor de erfbelasting, als je binnen 180 dagen na de schenking komt te overlijden. De waarde van de schenking wordt dan bij de erfenis opgeteld. De eenmalige hoge schenking van 32.195 euro en de schenking voor een dure studie van 67.064 euro blijven echter ook bij overlijden belastingvrij. Door op tijd te beginnen met jaarlijkse belastingvrije schenkingen, kun je ervoor zorgen dat er helemaal geen erfbelasting meer hoeft te worden afgedragen over je spaargeld.
‘Zonde om geld te laten liggen’
Bianca uit Amsterdam maakt al jaren gebruik van deze regeling. “Onze zoon en dochter zijn rond de 40, en wij geven ze elk jaar 5.000 euro. Thuis was ik zelf met 3 broers en zussen, en ook mijn moeder schonk ons elk jaar dit bedrag om de erfbelasting zo laag mogelijk te maken. Het is gewoon zonde om dat geld te laten liggen,” vertelt ze.
Voordelen en nadelen van schenken
Schenken tijdens je leven biedt veel voordelen:
– Je helpt je kinderen bij het starten van een eigen bedrijf of bij de aanschaf van een huis of auto.
– Je kinderen betalen minder erfbelasting na je overlijden.
– Je eigen vermogen slinkt, waardoor je minder vermogensbelasting betaalt.
– Gebruiken je kinderen de schenking om hun hypotheek af te lossen? Dan kan dit resulteren in een lagere hypotheekrente.
Er zijn echter ook nadelen:
– Je houdt zelf minder vermogen over.
– Je kinderen kunnen meer vermogensbelasting moeten betalen.
– Het kan invloed hebben op de toeslagen van je kinderen, zoals huur- of zorgtoeslag.
Begin op tijd
Wil je dat je kinderen zoveel mogelijk profiteren van deze fiscale voordelen? Overweeg dan om op tijd te beginnen met schenken. Zo kun je gedurende de jaren optimaal gebruikmaken van de jaarlijkse belastingvrije vrijstellingen.
Watg vind jij van het geven voor je er niet meer bent en hoe pak jij het aan? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.