De afgelopen jaarwisseling kende een trieste primeur: 270 autobranden werden geregistreerd, 40 meer dan het voorgaande jaar. Daarmee ligt het aantal op het hoogste niveau sinds 2019. De meldingen zijn afkomstig van de brandweer en geanalyseerd door het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid (NIPV). Het zorgwekkende patroon vraagt om aandacht en actie.
Rotterdam-Rijnmond spant de kroon
In vrijwel heel Nederland werd minstens Ć©Ć©n autobrand gemeld, maar de regio Rotterdam-Rijnmond springt eruit met 42 incidenten. Daarmee staat deze regio bovenaan de lijst. Andere regioās met hoge aantallen zijn de provincie Utrecht (38), Haaglanden (30), Amsterdam en omgeving (22) en Gelderland-Zuid (18). De laatste regio, met onder meer Nijmegen, Tiel en Zaltbommel, had naar verhouding de meeste meldingen per inwoner. Dit laat zien dat autobranden niet alleen een stedelijk probleem zijn, maar ook in kleinere gemeenschappen een grote impact hebben.
Landelijke trends en opvallende uitschieters
Naast de drukte in de Randstad waren er ook in de provincie Groningen en Zuid-Limburg opvallend veel autobranden. Per hoofd van de bevolking ligt het aantal incidenten hier eveneens hoog. De oorzaak van deze branden varieert: van vandalisme tot ongelukken met vuurwerk. De exacte redenen blijven vaak onduidelijk, maar de stijging van het totaal aantal meldingen onderstreept de ernst van de situatie.
Brandweer onder druk
Tijdens de jaarwisseling moest de brandweer in totaal ruim 4000 keer uitrukken, een lichte stijging ten opzichte van de vorige jaarwisseling. Deze cijfers zijn afkomstig van meldkamers en betreffen meldingen van 31 december 00.00 uur tot 1 januari 08.00 uur. Hoewel sommige veiligheidsregioās afwijkende telmethoden of periodes hanteren, geven deze gegevens een duidelijk beeld van de werkdruk voor hulpdiensten tijdens oud en nieuw.
Wat betekenen deze cijfers?
De stijging in autobranden roept vragen op over veiligheid en preventie tijdens de jaarwisseling. Wordt er genoeg gedaan om deze incidenten te voorkomen? En hoe kan de werkdruk van hulpdiensten worden verlicht? De brandweer en veiligheidsorganisaties zullen moeten samenwerken om het tij te keren. Jouw mening hierover is belangrijk.
Wat vind jij van het vandalisme rondom de jaarwisseling? Deel het met ons in een reactie op Facebook.