Tijdens het winkelen je kind een banaan geven of alvast een koekje uit de verpakking nemen: is dat toegestaan, of loop je dan een risico? Hoewel het misschien onschuldig lijkt, kunnen er juridische en praktische gevolgen zijn. Hoe denken supermarkten hierover, en wat zegt de wet? We hebben het uitgezocht, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Wat zegt de wet?
Op het eerste gezicht lijkt het geen probleem om een druif te proeven terwijl je wacht bij de kassa. Maar juridisch gezien eet je iets dat nog niet van jou is. “Als je in een winkel iets wilt eten en zeker wilt zijn dat je geen risico loopt, reken het dan eerst netjes af,” zegt Jan Pieter Verkennis van het Juridisch Loket tegen het AD. “Word je toch overvallen door honger? Vraag dan een medewerker of je alvast een hapje mag nemen voordat je betaalt.”
Het uitgangspunt is simpel: alles wat je consumeert, moet eerst betaald worden. Doe je dat niet, dan loop je het risico op juridische problemen, zelfs als het om iets kleins gaat. Dit geldt niet alleen voor volwassenen, maar ook als je iets voor je kind opent. Een vraag stellen aan het personeel kan veel ongemak voorkomen.
De huisregels van supermarkten
Naast de wet hebben supermarkten ook eigen huisregels. Vaak zijn deze regels bedoeld om praktische problemen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het verbod op eten of drinken in de winkel. Grote supermarktketens hebben uiteenlopende visies, zoals blijkt uit de reacties van woordvoerders:
Jumbo: “We zien dit gebeuren bij ouders met kleine kinderen, bijvoorbeeld een banaan die tijdens het winkelen gegeten wordt,” aldus een woordvoerder. “Maar het is niet de bedoeling dat verpakkingen geopend worden en in de winkel achterblijven. Als een klant iets wil proeven, helpt een medewerker graag.”
Aldi: “Nee, het is bij ALDI niet toegestaan om producten te eten of te proeven voordat ze zijn afgerekend. Dat geldt voor iedereen, zonder uitzonderingen.”
Albert Heijn: “Zolang klanten netjes aan de kassa betalen, is het goed,” aldus een woordvoerder van Albert Heijn.
Plus: “Onze formele regel is dat er niet gegeten of gedronken mag worden, maar we kijken ook naar de situatie. Als iemand met diabetes acuut suiker nodig heeft, zijn we daar uiteraard coulant mee. Ook bij kinderen die een krentenbol eten, wordt er niet meteen een probleem van gemaakt. Wat we wel vaker zien, is dat losse broodjes al opgegeten worden. Dat maakt het lastig om te controleren of er betaald wordt, dus daar spreken we klanten soms op aan.”
Logisch nadenken
Hoewel supermarkten verschillen in hoe streng ze omgaan met eten tijdens het winkelen, is het algemene advies simpel: gebruik je verstand. Een stuk fruit eten en het daarna pas wegen of alvast een hap nemen van een donut kan problemen opleveren. Door netjes te betalen en de regels van de supermarkt te volgen, voorkom je ongemakkelijke situaties.
Het draait uiteindelijk om wederzijds begrip. Supermarkten willen een prettige winkelervaring bieden, maar moeten ook toezicht houden op hun producten. Wat vind jij van deze regels? Heb je zelf wel eens iets gegeten voordat je het had afgerekend? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.