Sandra (35) heeft de ziekte van Crohn, een chronische ontstekingsziekte van de darmen die haar jarenlang in de greep hield. Drie jaar geleden kreeg ze een stoma. Een ingrijpende verandering, maar voor Sandra uiteindelijk een opluchting. Ondanks de fysieke veranderingen en de maatschappelijke vooroordelen, leidt ze een gelukkig leven én heeft ze een bevredigend seksleven.
Diagnose en jarenlange worsteling
Al sinds haar jeugd worstelt Sandra met buikklachten. „Ik had altijd pijn, maar dat werd vaak afgedaan als het prikkelbare darmsyndroom. Meer vezels eten, dat was het advies. Maar ik was vaak zó ziek dat het niet normaal was,” vertelt ze. Toen ze veertien jaar oud was, werd de diagnose Crohn gesteld. „Mijn darmen waren constant ontstoken. Operaties hielpen niet en mijn klachten bleven maar aanhouden.”
Pas drie jaar geleden kwam er verandering in haar leven: ze kreeg een stoma. „Dat was een enorme opluchting. Eindelijk voelde ik me beter. Het idee van een stoma vond ik eerst eng, maar het heeft mijn kwaliteit van leven enorm verbeterd.”
Wennen aan het stoma
Een stoma is niet niks. „In het begin was het natuurlijk wel even wennen. Ineens hangt er een zakje op je buik. Ondanks dat ik me goed had ingelezen, was de praktijk toch anders dan ik had verwacht,” zegt Sandra. Maar na verloop van tijd accepteerde ze het. „Ik ga gewoon naar het strand en vertel er open over. Mijn partner heeft me vanaf het begin gesteund. Hij zei zelfs dat hij me met stoma nog steeds de allerleukste vindt.”
De eerste maanden na de operatie durfde Sandra geen seks te hebben. „Ik voelde me onzeker. Maar waarom zou het niet kunnen? Mijn vagina is hetzelfde gebleven. Uiteindelijk heb ik die schaamte losgelaten. Ik had eindelijk geen pijn meer, en ik wilde genieten van seks. Het was alsof er een knop omging. En dat heeft echt geholpen.”
Open communicatie met haar partner
Openheid is een belangrijk aspect van hun relatie. „Ik vertel mijn partner alles. Als ik merk dat hij zin heeft, zeg ik bijvoorbeeld: ’Ik wil nog even een wissel doen.’ Dan weet hij dat ik mijn stomazakje wil vernieuwen. Dat geeft mij een zekerder gevoel.” Ze wisselt af tussen helemaal naakt zijn of een hemdje dragen tijdens intieme momenten. „Het voelt alsof het stoma er niet is. Zo relaxed ben ik er inmiddels over.”
Omgaan met onzekerheden
Sandra vergelijkt haar situatie met iemand die een arm of borst mist. „In het begin ben je je daar heel bewust van, maar uiteindelijk hoort het gewoon bij je. Mijn partner gaat er gelukkig heel nuchter mee om. Soms hoor of ruik je iets, maar hij negeert het of maakt er een grapje over. Die houding helpt enorm.”
Toch blijft ze worstelen met de littekens op haar buik. „Ik ga naar het strand of zwembad, maar altijd in een badpak. In een bikini voel ik me bekeken. Mensen staren naar de littekens, en dat vind ik ongemakkelijk. Mijn partner zegt altijd dat ik de mooiste ben, en ik voel dat hij dat meent. Dat doet me goed.”
Vooroordelen over stoma’s
Het stoma roept soms verrassende reacties op. „Laatst zei een kennis: ’Jij met een stoma? Dat verwacht ik niet van zo’n hippe, leuke vrouw!’ Mensen associëren een stoma vaak met iets vies, maar dat is het helemaal niet. Het is niet veel anders dan hoe iedereen naar het toilet gaat.”
Sandra heeft geleerd om met haar situatie om te gaan en geniet van het leven. „Ik voel me weer goed in mijn vel. Mijn partner accepteert me volledig zoals ik ben. Met hem aan mijn zijde weet ik zeker dat ik alles aankan.”
Heb jij een soortgelijke ervaring of wil je jouw verhaal delen? Laat het ons weten in de reacties op Facebook.